sreda, februar 21, 2024

Zona škole ili Zona sumraka za đake zaječarskog sela Zvezdan!? /FOTO/

Pročitaj

Učenici zaječarskog sela Zvezdan svakodnevno su izloženi riziku kada odlaze i vraćaju se iz škole, imajući u vidu da kroz selo prolazi tranzitni saobraćaj. Dodatni rizik predstavlja i to što se saobraćajna signalizacija koja upozorava vozače na Zonu škole uopšte ne vidi od rastinja, što su saobraćajni znakovi okrenuti u kontra smeru, a nekih uopšte i nema. 

Ploče na odvodnim kanalima su polomljene, nema trotoara, a kao da to nije bilo dovoljno, nego je na samom ulazu postavljeno 6 kontejnera koji nisu pražnjeni ko zna od kad, pa meštani đubre sada bacaju pored njih. Smrad koji se širi iz njih slovima je nemoguće opisati.

Osnovna škola Hajduk Veljko u Zvezdanu nalazi se pored samog tranzitnog puta, odnosno zaobilaznice oko Zaječara kojom prolaze svi kamioni i većina vozila koji iz pravca Beograda putuju ka Negotinu, Kladovu i Rumuniji i obratno. Imajući u vidu da tranzit priolazi kroz celo selo, Zona škola bi trebalo da bude dužinom celog sela, jer deca dolaze u školu iz svih krajeva sela.

Kroz selo ne postoje trotoari, a pored puta je odvodni kanal pokriven betonskim tablama koje su na mnogo mesta polomljene, ili ih uopšte nema. Nema ni zaštitne ograde koju danas možemo da vidimo pored gotovo svih gradskih i seoskih osnovnih škola.

Deo u neposrednoj blizini škole obeležen je saobraćajnom signalizacijom, ali ne postoji ni promil šanse da je vozač uoči (a mnogo je onih koji prvi put prolaze ovim putem, znajući da se nalaze na tranzitnom putu).

Znakovi koji bi trebalo da upozore vozače na blizinu škole, brzinu, pešački prelaz obrasli su u granje i lišće drveća, nekih znakova uopšte i nema, a znak početka zone škole iz pravca Zaječara okrenut je naopako.

Kao da sve ovo nije bilo dovoljno, pa je neko odlučio da na samom ulazu u školu postavi 6 kontejnera, koji na prvi pogled deluju kao da nikad nisu pražnjenu.

Deca koja dolaze u školu moraju da bukvalno gaze preko đubreta da bi došla u školu, a smrad koji se iz njih širi (najverovatnije od uginule životinje koju je neko ubacio) oseća se i u dvorištu škole, u kome se u trenutku dok sam fotografisao odvijao čas fizičke kulture (pošto i ova, kao i 90 posto drugih škola nema fiskulturnu salu).

Poslednja, ali ne i manje opasna zamka za zvezdanske osnovce su i stare palete koje je neko bacio pored kontejnera koje su raskovane i čiji ekseri kao dajedva čekaju da neko na njih nagazi.

Mnogo je onih koji bi mogli da se osećaju prozvanim ovim tekstom. Redosled mi nije poznat, ali svi, bez izuzetka snose odgovornost, počev od onih koji su zaduženi za održavanje puta, onih koji su sproveli tranzit kroz ovo gusto naseljeno selo, škole, grada, Mesne zajednice, ali i samih meštana koji su mogli makar da okrešu granje oko znakova, ili da okrenu znak koji je neko namerno okrenuo, do javno komunalnog preduzeća koje izvozi smeće.

U nadi da će se bar neko prepoznati i preuzeti odgovornost da makar delimično reši ovaj veliki problem, voleo bih da sledeći tekst ne bude u odeljku „hronika“, već lep primer kako problem, a ovde ih ima više, može da bude rešen.

U nastavku pogledajte galeriju nečega što bi trebalo da bude Zona škole,

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img