utorak, 5 decembra, 2023

Netačno je da je broj zaraženih HIV-om drastično porastao od početka pandemije /VIDEO/

Pročitaj

„3.050 je ukupan broj zaraženih HIV-om u Srbiji od 1984. godine do danas, a ne broj novozaraženih od početka kovida“

Asocijacija za borbu protiv side – JAZAS, u saradnji sa Timočkim omladinskim centrom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije organizovala je danas okrugli sto na temu „Zdravlje populacija osetljivih na HIV tokom Kovid 19 pandemije“.

Okrugli stolovi na temu HIV-a organizuju se u 24 okružna centra u Srbiji i i dalje su veoma potrebni, iako je HIV u Srbiji prisutan još od 1984. godine. I dalje je prisutna diskriminacija zaraženih ovim virusom, a situacija sa kovidom je dodatno zakomplikovala stvari.

Pomaka ipak ima. Grad Zaječar je krajem prošle godine potpisao Parisku deklaraciju kojom se obavezao da će unaprediti sve svoje aktivnosti vezane za javno zdravlje, pa je uvodnu reč na okruglom stolu dala Ivana Ćebić – gradska većnica grada Zaječara za zdravlje, javno zdravlje i socijalnu zaštitu.

O međusektorskim socijalno-zdravstvenim uslugama i radu na terenu u vreme kovida na okruglom stolu govorio je Miloš Stojiljković Rolović – direktor JAZAS-a, koji je istakao da je kovid doveo do toga da drugi pacijenti koji boluju od nekih drugih bolesti odu u drugi plan, a to se posebno odrazilo na HIV pozitivne osobe.

Godišnje u Srbiji ima 100 do 150 novodijagnostikovanih slučajeva HIV-a

Direktor JAZAS-a osvrnuo se i na novinske naslove o tome kako je broj obolelih od HIV-a višestruko povećan u vreme kovida, zbog kojih se stigma oko HIV pozitivnih osoba povećala, a koja u krajnjoj liniji uopšte nije tačna.

O Pariskoj deklaraciji, PrEP i PEP govorio je Goran Radisavljević, direktor Timočkog omladinskog centa, koji se osvrnuo i na pisanje medija o tome da je broj novozaraženih od HIV-a porastao na preko 3.000 i na dovođenje u vezu obolelih sa vakcinacijom protiv kovida koju gura antivakserski lobi i istakao da se radi o ukupnom broju obolelih od 1984. godine do danas, kao i da su iznete tvrdnje potpuna laž.

Okrugli sto je održan u Zaječaru, u prostorijama Pomaka, a jedan od zaključaka je da su ovakve debate i te kako potrebne i korisne i da bi u njima trebalo da učestvuju akteri iz svih svera društva, a naročito predstavnici institucija koje dolaze u dodir sa HIV pozitivnim osobama, kako bi se sprečio svaki vid diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.   Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POVEZANE VESTI:

SERIJAL TRIBINA U TOC-u: Zaječarci moraju biti zdravi

Okrugli sto na temu: „Zdravlje populacija osetljivih na HIV tokom Kovid 19 pandemije“

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img