sreda, februar 21, 2024

Završeno snimanje Srpskog kola na Feliks Romulijani /VIDEO I FOTO/

Pročitaj

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO.

Reditelj Željko Mirković i Optimistic film u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom «Kolo», Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom «Venac» sa Kosova i Metohije, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije započeo je veliki sve srpski projekat dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zaječara.

Jedna od emisija iz serijala, biće i o Zaječaru, a kadrovi za emisiju snimani su prethodnih dana na kasnoantičkom lokalitetu FELIX ROMULIJANA.

 

Optimistic film realizuje dokumentarni serijal SRPSKO KOLO od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

Nakon snimanja u Beogradu, Pirotu i Nišu, snimanje serijala SRPSKO KOLO nastavljeno je u Zaječaru.

Folklorni ansambl «Zora» iz Zaječara, izvodio je više kola iz Zaječarskog kraja uz učešće izvođača na tradicionalnim instrumentima iz ovog kraja, upotpunjen intervjuima stručnih i eminentnih lica Grada Zaječara.

„Zaječar je Grad u kome se spajaju i materijina i nematerijalna baština koje su priznate od UNESCO-a. Dakle, Felix Romuliana je deo materijalne baštine a Srpsko kolo je deo nematerijalne baštine UNESCO-a i to je najbolji pokazatelj kako kultura i identitet jednog naroda mogu da budu vrednosti koje ćemo negovati radi nas, ali i sa ponosom pokazivati drugima. Ove vrednosti su podjednako važne kako za naš narod, tako i za ceo svet. Sa velikim ponosom i zadovoljstvom učestvujemo u nacionalnom projektu za dokumentarni serijal SRPSKO KOLO“rekao je gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.

„Ovo je Serijal koji se čekao, jer se bavi očuvanjem KOLA kao jednog od najvećih blaga srpskog naroda”istakao je Nenad Petković, umetnički rukovodilac GRADSKOG FOLKLORNOG ANSAMBLA „ZO-RA“ Zaječar.

„Drago mi je da će Zaječar kroz tradicionalnu srpsku narodnu igru KOLO, pokazati svoje vrednosti koje ga čine posebnim i jedinstvenim. Kolo kao jedinstvena celina i deo nematerijalne baštine i Feliks Romuliana kao deo materijalnog kulturnog nasleđa, će kroz serijal dočarati nasu individualnost i prepoznatljivost .Bogata folklorna tradicija, deo lepote i specifičnosti narodnih kola, nošnje ovog kraja i velikog broja manifestacija, će dati poseban pečat ovom serijalu“naglasila je na snimanju emisije Dragana Gogić Rajković, direktorka Turističke organizacije Grada Zaječara.

„Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal KOLO govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru“rekao je reditelj i producentserijala, dr Željko Mirković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

POVEZANE VESTI:

SNIMA SE SRPSKO KOLO U ZAJEČARU /VIDEO/

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img