četvrtak, februar 29, 2024

Završen Đurđevdanski sabor u Gamzigradu /VIDEO/

Pročitaj

U Gamzigradu kod Zaječara održan 15. „Đurđevdanski sabor“, manifestacija koja neguje tradicionalno stvaralaštvo. Organizovana je izložba tradicionalne hrane i rukotvorina, nastupilo je 6 kulturno umetničkih društava, održana dečija likovna kolonija, turnir u malom fudbalu, takmičenje u kuvanju jagnjeće čorbe, birana najlepša pastirica, najlepši đurđevdanski venčić.

Program je počeo u 10 sati takmičenjem u kuvanju jagnjeće čorbice, postavljanjem izložbe tradicionalne hrane i rukotvorina, dečjom likovnom kolonijom u prirodi i turnirom u malom fudbalu.

Biljana Glišić, zamenica direktora Ustanove NPTK CK „Zoran Radmilović“ osim o današnjoj manifestaciji, najavila je i brojne druge u Zaječarskim selima.

Suorganizator Đurđevdanskog sabora u Gamzigradu bila je Turistička organizacija grada Zaječara.

Đurđevdanski sabor u Gamzigradu, ispred grada Zaječara, koji je pokrovitelj ove manifestacije otvorila je i pozdravila prisutne Elena Matković, većnica za kulturu, napominjući da su ovakve manifestacije pravi primer očuvanja narodne tradicije i kulturnog nasleđa.

Akademski slikari Mirko Stokić i Braniša Đorđević na Đurđevdanskom saboru bili su zaduženi za dečiju likovnu koloniju koja je okupila desetak mališana.

Na takmičenju u pripremanju jagnjeće čorbe, po mišljenju stručnog žirija, najbolju čorbu je pripremila Ljiljana Antanasković iz Udruženja žena Romula iz Gamzigrada, koja je za Zaječarski dnevnik otkrila tajnu pripremanja pobedničke čorbe.

Na Đurđevdanskom saboru Julijana Mladenović je sa svojim suprugom prikazala i stari običaj “Promuz ovaca” za koji kaže da je veoma star.

U popodnevnim satima, nakon defilea ulicama Gamzigrada, počeo je kulturno-umetnički program u kome su nastupili: Kulturno umetnička društva iz Halova, Gradskova, Dubočana Zvezdana i Gamzigrada, kao i Gradski folklorni ansmbl „ZO-RA” iz Zaječara, a za najlepši pastiricu Đurđevdanskog sabora proglašena je Sanela Prvulović iz Kulturno umetničkog društva „Gradec“.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu Zoran Radmilović u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Gamzigrad, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

POVEZANE VESTI:

SNIMA SE SRPSKO KOLO U ZAJEČARU /VIDEO/

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img