sreda, 29 novembra, 2023

Zaječarskoj biblioteci 900.000 dinara za A3+ skener

Pročitaj

Na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja, na konkursu za finansiranje iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2022. godini, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ Zaječar je dobila sredstva za realizaciju projekta „Digitalni otisak u funkciji zaštite“.

Vrednost projekta je od 900.000 dinara, a sredstva su namenjene za nabavku opreme za digitalizaciju kulturnog nasleđa na našim prostorima.

„Digitalizacijom bio bi sačuvan originalni otisak za buduće naraštaje“

Direktor Matične biblioteke „Svetozar Marković“, Boban Đorđević, rekao je da je Cilj projekta nabavka skenera A3+ formata, uređaja koji bi nam omogućio digitalizaciju građe većeg formata čime bi ona bila dostupna istraživačima, publicistima, sveštenim licima i široj javnosti.

Boban Đorđević – direktor biblioteke

„Ovim uređajem digitalizovala bi se građa koja prelazi gabarite A3 formata. Takva građa postoji u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru, Eparhiji Timočkoj, Narodnoj biblioteci „Njegoš“ u Knjaževcu, Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Sokobanji i Narodnom muzeju „Zaječar“ u Zaječaru. Nabavkom i kupovinom skenera formata A3+, isti bi bio na raspolaganju instituciji i ustanovama kulture“ -ističe Đorđević.

Građu koja bi bila obuhvaćena ovim procesom čini više stotina starih crkvenih knjiga, desetine naslova serijskih publikacija, više hiljada brojeva serijskih publikacija, stare novine, lokalne novine, radnički listovi, plakati, kartografska građa.

„Građa je lokalnog, regionalnog ali i nacionalnog značaja. „Digitalizacijom bio bi sačuvan originalni otisak za buduće naraštaje“ – poručuju iz zaječarske biblioteke.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img