sreda, februar 21, 2024

Zaječarski odbornici usvojili prvi rebalans budžeta /VIDEO/

Pročitaj

Na devetoj sednici Skupštine grada Zaječara odbornici su usvojili prvu izmenu i dopunu Budžeta grada Zaječara za ovu godinu. Između ostalog, na skupštinskom zasedanju usvojen je i program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Zaječar, program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu i unapređivanje životne sredine za 2022. godinu.

Ukupni prihodi i primanja za ovu godinu su 2.209.442.000 dinara, a prihodi iz budžeta su 2.074.094.000 dinara, ostali prihodi iznose 135 miliona 348 hiljada dinara. Najveće povećanje prihoda je prihod na poreze i zarade – 68 miliona 750 hiljada dinara, navela je načelnica Odeljenja za budžet i finansije Valentina Đuričić obrazlažući dopunu budžeta koja se našla pred odbornicima.

Nakon predstavljanja rebalansa prvi se za reč javio Uglješa Đuričković, koji je napravio paralelu između pojedinih pozicija u budžetu i između ostalog istakao da je ovogodišnji budžet za 10 procenata manji od prošlogodišnjeg.

Opozicioni odbornici nisu glasali za ovaj predlog rebalansa, a Miloš Stojadinović ispred grupe građana „Možemo bolje“ ukazao je na to da se godinama izdvajaju sredstva za projekte koji nikako da stignu do realizacije kao i da se sa nekim projektima žuri samo zbog predstojećih izbora.

Zamerke na prvi rebalans budžeta imao je i odbornik Dr Dejan Krstić koji je ovogodišnji budžet nazvao „trošadžijskim“

Stefan Zankov: „Odluka o budžetu bolja nego ikada“

Predsednik Skupštine grada Stefan Zankov je na izlaganje opozicije odgovorio da je u Zaječaru mnogo toga urađeno i da je u planu još kapitalnih investicija.

Odbornici Skupštine grada su usvojili i odluku o otpisu potraživanja grada Zaječara prema Akcionarskom društvu „Industrija obuće Beograd“, Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Zaječara za 2021. kao i Odluku o pribavljanju idealnog dela objekta u ulici Ljube Nešića broj 39 u javnu svojinu Grada putem razmene, neposrednom pogodbom.

Usvojen je i program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Zaječar, za koji je potrebno nekiko uslova, od kojih je jedan izdvajanje sredstava iz budžeta grada za ove namene, što je, prema rečima Vesne Stanković, gradskog većnika za poljoprivredu i ispunjeno, imajući u vidu da je budžetom za ove namene planirano 20 miliona dinara u ovoj godini.

Na sednici zaječarskog parlamenta usvojen je i program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu i unapređivanje životne sredine za 2022. godinu i izmenjena i dopunjena Odluka o osnivanju JKP „Timok – održavanje“ i usvojeno rešenje o poveravanju prava upravljanja i održavanja nepokretnosti u javnoj svojini grada Zaječara JKP „Timok–održavanje“.

Glasovima vladajuće većine data je saglasnost na izmenu Plana i programa poslovanja JKSP „Zaječar“ za ovu godinu, na srednjoročni plan poslovne strategije i razvoja tog preduzeća za period od 2022. do 2026. godine, ali i na dugoročni plan poslovne strategije i razvoja tog preduzeća za period od 2022. do 2031. godine.

Odbornik Nenad Ristović je, diskutujući o ovoj temi podsetio da je JKSP „Zaječar“ prenelo gubitak od 65 miliona iz prethodne godine i da će, samo u ovoj grejnoj sezoni, imati 180 miliona potraživanja za mazut.

Odbornici su danas usvojili i Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na izmenu i dopunu Plana i programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Parkiranje, projektovanje i nadzor“ Zaječar za 2022. godinu.

Usvojeni su i Izveštaji o radu za prošlu godinu i planovi, programi rada i finansijski izveštaj za 2022. godinu: Istorijskog arhiva, Matične biblioteke „Svetozar Marković“  Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine Centar za kulturu „Zoran Radmilović“  Turističke organizacije grada Zaječara, Predškolske ustanove „Đulići“  i Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Na devetoj sednici skupštine izmenjena je i dopunjena Odluka o komunalnom redu na teritoriji grada Zaječara, usvojena Odluka o komunalnoj miliciji, data  saglasnost na tekst Protokola o saradnji između opštine Bečej i grada Zaječara i usvojena Odluka o osnivanju Lokalnog saveta za zapošljavanje grada Zaječara.

Takođe je usvojeno i Rešenje o obrazovanju Komisije za rodnu ravnopravnost, kao i odluka o osnivanju Saveta za rodnu ravnopravnost grada.

Sednicu je obeležio i transparent sa Njegoševim citatom koji su u sali razvukli odbornici opozicije aludirajući, prema njihovim rečima, na kandidaturu Dr Nenada Ristovića na listi Srpske napredne stranke kao nestranačkog kandidata.

 

 

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img