sreda, februar 21, 2024

Zaječar obeležio Dan pobede nad fašizmom

Pročitaj

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, koji se obeležava danas, 9. maja, delegacije Ambasade Ruske federacije, Grada Zaječara, Vojske Srbije i boračkih organizacija položile su vence kod Spomen kosturnice na Starom groblju u Zaječaru, posvećene oslobodiocima Zaječara u Drugom svetskom ratu, gde pored boraca Narodnooslobodilačke armije Jugoslavije, počivaju 1363 pripadnika Crvene armije. Zajedno su dali živote boreći se za oslobođenje Zaječara i budućnost budućih generacija.


Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, u salonu Gradske uprave u Zaječaru, priređen je prijem za prvog sekretara ambasade Rusije u Srbiji Alekseja Krivošejeva.

Gradonačenik Zaječara Boško Ničić je istakao da se žrtva onih, koji su dali svoje živote za slobodu naroda, treba uvek sećati, čuvati to sećanje i poštovati.


„Kada gledamo sada svetske događaje i sve što se dešava, koliko je ta pobeda stoprocentno uspela, ali mi smo dužni da zbog tih ljudi što su dali živote, a nije mali broj, pripadnika Crvene armije, večno pamtimo tu žrtvu koja je doprinela da mi danas imamo slobodu koju imamo. U ova vremena teška za čitav svet, posebno su ovakvi momenti važni. Ovaj prostor je bio raskrsnica, izložen mnogim borbama, koliko smo izgubili ljude, koliko bi nas bilo da svega toga nije bilo. Važno je da se svi mi, posebno mlađe generacije setimo kolika je cena slobode, da ljudima koji su toj slobodi doprineli odamo počast i poštovanje“, kazao je Ničić i podsetio da je još 2019. godine započeta inicijativa da grad Zaječar dobije bratski grad u Rusiji.


Aleksej Krivošejev, prvi sekretar Ruske ambasade u Srbiji je takođe napomenuo važnost čuvanja i negovanja herojskih podviga.

„Velika mi je čast da posetim ovaj grad i to je naš duh, da odamo počast svim borcima koji su poginuli ovde. Uvek smo bili žrtva borbe protiv fašizma i na žalost i dan danas smo u borbama. Zbog toga, ova cena koja je plaćena pre skoro 80 godina, sada je još viša i draža za mir i spokoj. Mnogo mi je drago čto čuvate sećanje na borce“, rekao je Krivošejev.

Dan pobede obeležava se kao sećanje na dan kada je pre 78 godina izvojevana pobeda nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a prilika je da se oda pošta svim herojima borbe za slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img