utorak, 27 septembra, 2022

Wudy proizvodi zaraženi listerijom povlače se sa tržišta Srbije

Pročitaj

Od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije – RASFF dobili smo hitno obaveštenje da je proizvod u tipu barene kobasice brenda „Wudy“, uvezen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom, saopštila je Uprava za veterinu. Kako se ističe, sprovodi se hitna kontrola uvoznih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena. „Proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen“, ističe Uprava za veterinu,  a prenosi N1.

Bakterija listerija može, prema navodima Uprave za veterinu, da izazove trovanja hranom, „naročito kod osetljivih kategorija populacije„.

„Po trenutnim informacijama u Srbiju je uvezena količina u pakovanjima od jednog kilograma, zatim 250 grama, 240 grama i 150 grama. Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu uvezenih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen“ – navodi se u saopštenju.

Uvoznik mesnih proizvoda brenda „Wudy“ u Srbiju, kompanija Silbo, saopštila je juče da, nakon što je obavestio dobavljač AIA da je u jednoj od fabrika utvrđeno da, u delu proizvoda, postoji problem sa kvalitetom, dala nalog da se povuku sporni lotovi iz maloprodaje.

„Kompanija ‘Silbo’, kao uvoznik i distributer brenda „Wudy“, preduzela je korake, nakon što je primila informaciju od dobavljača AIA da u jednoj od njihovih fabrika utvrđeno postojanje kvalitativnog problema na delu proizvoda koji pripadaju tom brendu i dala nalog da se momentalno povuku proizvodi sa spornim lotovima iz maloprodaje“ – navedeno je u saopštenju te kompanije.

Dodaje se da su ostali proizvodi brenda „Wudy“ potpuno bezbedni za upotrebu.

Kompanija je navela da će ubuduće isključivo nabavljati robu tog brenda iz fabrika koje nemaju taj problem.

Preporuka za potrošače

Ista situacija je i u Bosni i Hercegovini. Agencija za bezbednost hrane BiH dostavila je, kako se navodi sve raspoložive informacije na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo i povratno izveštavanje.

„Listeria monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućuje razmnožavanje u rashlađenoj hrani. Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboljeli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, posebno ukoliko je hrana bila visoko onečišćena bakterijom L. monocytogenes”.

IZVOR: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor. Takođe i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Grad veličine oraha zabeleo pogodio Zaječar i okolna sela /VIDEO/

Olujno nevreme, praćeno jakim gradom i kišom nešto pre 17 sati pogodilo je Zaječar i okolna sela. Grad je bio...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img