ponedeljak, 30 januara, 2023

U Zaječaru promovisana knjiga „Vitez s kamerom i puškom – Dragiša M. Stojadinović“ /VIDEO/

Pročitaj

U foajeu zaječarskog pozorišta danas je održana promocija knjige „Vitez s kamerom i puškom – Dragiša M. Stojadinović“ autora Stevana Jovičića, dugogodišnjeg upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke. O knjizi su govorili Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta, Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Božidar Marjanović, stručni saradnik Arhiva kinoteke.

Dragiša Stojadinović bio je komita, ratnik , političar, filmski snimatalj, šef Kinematografske sekcije srpske vojske, jedan od dragocenih ljudi sa istoka Srbije. Rođen je u Jasenici kod Negotina, a gimnaziju je učio u Zaječaru, pa je tako neraskidivo vezan za oba grada. Njegovo delo je veoma značajno, ali je bio nepravedno zaboravljen jer je bio komita, sve dok o njemu nije objavljena knjiga 1999. godine, a potom i drugo, dopunjeno izdanje 2017 godine, koje je danas predstavljeno. 

Uvodnu reč dao je Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta.

Dragiša Stojadinović bio je kapetan, nosilac Karađorđeve zvezde sa mačevima, čovek koji je osnivač vojne filmske sekcije srpske vojske. Svi filmovi i fotografije koji i danas svedoče o epopeji srpskog naroda na Solunskom frontu su delo njega i njegovih kolega. Snimio je veliki broj dokumentarnih filmova između dva svetska rata među kojima su “Sahrana kralja Aleksandra Karađorđevića” i “27. mart”. Prvi je upotrebio film u propagandne svrhe, u toku izborne kampanje, bio je i narodni poslanik, rekao je, između ostalog Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Dragiša Stojadinović je značajan i po tome što je bio jedna od učesnika komitske, četničke akcije početkom 20. veka u Makedoniji kada su se Srbi i Bugari borili za prevlast nad delovima umirućeg turskog carstva. Takođe, 17 godina je bio prvak Jugoslavije u streljaštvu, zbog čega ga je, kao najboljeg strelca, Apis angažovao da obučava Gavrila Principa  pred atentat na Franca Ferdinanda.

O životu Dragiše Stojadinovića između dva svetska rata na promociji knjige govorio je Božidar Marjanović, stručni saradnik Arhiva kinoteke.

Delove iz knjige „Vitez s kamerom i puškom – Dragiša M. Stojadinović“  na promociji su čitale glumice zaječarskog teatra Nataša Petrović i Marija Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

POVEZANE VESTI:

Festivala mladih pesnika od 26. do 28. maja u Zaječaru /VIDEO/

- Advertisement -spot_img

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

„Sveti Sava, naša slava“ u Klenovcu

U prepunoj sali Doma kulture u Klenovcu održana je druga po redu manifestacija "Sveti Sava, naša slava". Meštane Klenovca i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img