četvrtak, februar 29, 2024

Danas je Vaskršnji ponedeljak

Pročitaj

Danas počinje svetla nedelja. U većini naših sela vaskršnji praznici traju tri dana. Čitava sedmica od Vaskrsa do Tomine nedelje naziva se svetla ali i bela, što znači da se tokom nje ne posti.

Zbog Tomine nedelje, sedam dana po Vaskrsu, naziva se i Tomina sedmica. Na ovaj dan se nebo zatvara, pa se negde ova sedmica naziva još i Zaklopita. I dalje, uobičajen pozdrav je „Hristos vaskrse“, a odgovor „Vaistinu vaskrse“.

Pravoslavni vernici i SPC danas slave, Vaskršnji ponedeljak, prvi dan posle Hristovog ustajanja iz groba, a drugi dan Vaskrsa. Raduju se ljudi, raduje se sva priroda! Hristos je vaskrsao, đavo i smrt su pobeđeni!

Na današnji dan se nastavljaju obilne gozbe.

Zapravo jedna jedina stvar, koju pravi i iskreni vernici nikako ne bi smeli da zaborave da urade na ovaj dan jeste da nastave da se vesele i tu radost podele sa najbližima. Prema narodnom verovanju, oni koji se ogluše o ovo jednostavno „pravilo“ prkose Bogu i Hristosu i neće im ići u životu „kako treba“.

U mnogim mestima se organizuju litije, uključujući i manastir Hilandar.

Tamo, rano izjutra, po završenoj službi u hramu, monasi izlaze iz manastirske porte, noseći crkvene predmete, na čelu sa ikonom Bogorodice Trojeručice. Krećući se laganim hodom u povorci, poju svo vreme tropare Bogorodici i obilaze mesta: Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir i ponovo ulaze u hram.

POVEZANE VESTI: 

U velikom Izvoru na Veliki ponedeljak tradicionalna dečija Tucijada vaskršnjim jajima

Počela trodnevna manifestacija „Ulica Uskršnje radosti“ u Zaječaru /VIDEO i FOTO/

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img