sreda, februar 21, 2024

Vanredno izdanje časopisa Razvitak posvećeno Adamu Puslojiću

Pročitaj

Danas je u foajeu zaječarskog pozorišta održana konferencija za novinare povodom promocije vanrednog broja časopisa „Razvitak“, posvećenog Adamu Puslojiću, koja će biti priređena u Zaječaru, u okviru 37. festivala mladih pesnika „Mladi maj“, u sredu 24. maja.


Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić, ovom prilikom je rekao da mu je žao što je još jedan velikan srpske kulture otišao ali da je dobro što će ovaj vanredni broj „Razvitka“ biti svojevrstan trajni spomenik Adamu Puslojiću

„Prošle godine smo zamolili Rajka Karišića da naslika Adamov portret. Jedan, manji primerak poslat je njemu. Iako je već posrtao sa zdravljem jako se obradovao. Sada je evo taj portret na korici „Razvitka“. Zahvalio bih se glavnom i odgovornom uredniku Vlasti Mladenoviću koji je učinio napor da okupi sve te ljude koji su o Adamu napisali mnogo lepih stvari, kako i zaslužuje velikan Srbije, velikan Rumunije“,rekao je Đuričić i dodao da mu je izuzetno zadovoljstvo što ove godine Festival mladih pesnika traje praktično četiri dana i ima šarenolik i bogat program.

Na promociji „Razvitka „ o Adamu Puslojiću, kome je i posvećen ovaj vanredni broj govoriće Vladimir Đuričić, direktor Ustanove, Vlasta Mladenović,urednik i pesnik, Bratislav Mijović, književnik , Marija Puslojić, kći Adama Puslojića, Bora Dimitrijević, kulturni poslenik i Višeslav Živanović, istoričar i pesnik.


Glavni i odgovorni urednik „Razvitka“ i predsednik umetničkog saveta Festivala mladih pesnika „Mladi Maj“ Vlasta Mladenović , rekao je pored ostalog da se on i drugi članovi Umetničkog saveta trude da festival ne luta koncepcijski, da zadrži formu ali i da se unesu neophodne novine.

„Od ove godine vraća se naziv Festivala, po kome je i poznat kako u Srbiji tako i u regionu Balkana, „Mladi maj“. Novina je tribina o Festivalima mladih pesnika, kako bi se imao širi uvid u stvaralaštvo mladih i kako bi se uspostavila što bolja saradnja među festivalima mladih pesnika. Festival ove godine počinje sa promocijom vanrednog izdanja časopisa „Razvitak“ 24. maja u 13.00 sati u pozorišnom muzeju gde će od 20 sati biti upriličeno i svečano otvaranje. Prisutni će tom prilikom moći da čuju i vide pesnika i proznog pisca za decu i mlade Jovicu Tišmu, koji je dobitnik najznačajnijih književnih priznanja u toj oblasti ali je i muzičar pa će svečano otvaranje biti svojevrstan performans recitatora i muzičara.“


Program će biti nastavljen 25. i 26. maja gostovanjem pesnika u zaječarskim osnovnim i srednjim školama, promocijom knjiga Bratislava Milanovića i Saše Skaluševića, kao i danske kniževnosti, predstavljanjem časopisa „Enklava“ i Festivala „Smederevska pesnička jesen“ i drugim zaniumljivim sadržajima.

Poslednje festivalske večeri, u subotu 27. maja, biće predstavljena knjiga pesama prošlogodišnje pobednice Marije Živković, a zatim je predviđen nastup ovogodišnjih sedmoro finalista, proglašenje pobednika 37. Festivala i dodela nagrade Sergije Lajković za poseban doprinos i afirmaciju književnost stvaralaštva mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img