sreda, 6 decembra, 2023

Uskrs u Zaječaru

Pročitaj

Zaječarci i njihovi gosti i ove godine su za Uskrs imali priliku da uživaju u šarenilu boja, muzici i druženju, u prazničnoj atmosferi.

Ispred Saborne crkve Rođenja presvete Bogorodice, u ulici Timočke bune, otvorena je “Ulica Vaskršnje radosti“, gde se, prvog dana Vaskrsa, okupio veliki broj građana i dece.

Mnogobrojni izlagači iz cele Srbije, čiji su štandovi postavljeni duž cele ulice, prezentovali su svoje proizvode, pa su tako posetioci uživali u raznim tradicionalnim jelima i đakonijama, od kiflica, gibanica, plašinta, do savršenih domaćih kolača, a znatiželjnih građana bilo je i oko štandova sa grnčarskim proizvodima, drvenarijom i umetničkim delima.

Baš kao što je i bilo najavljeno, u najlepšoj ulici u gradu, ispred Saborne crkve, podeljena su ofarbana jaja, koje je obezbedio Grad Zaječar.

U porti Saborne crkve, tradicionalno, nakon svete liturgije, episkop timočki Ilarion, otvorio je 10. Tucijadu u jajima, koja je ove godine okupila najveći broj dece.

Pobednik Tucijade i dobitnik prelaznog pehara u obliku jajeta je Željko Miletić, učenik Osnovne škole „Hajduk Veljko“, drugo mesto zauzela je Katarina Ranđelović, iz iste škole, Mihajlo Banković iz škole „Ljuba Nešić“ osvajač je trećeg mesta, a dvogodišnji Despot Lakićević osvojio je četvrto mesto.

Darove finalistima Vaskršnje tucijade obezbedili su Crkvena opština Zaječar, Tekijanka, Knjižara Monogram i Gostoprimnica.

Nakon Tucijade i obraćanja građanima, episkop Ilarion i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić obišli su „Ulicu vaskršnje radosti“ i razgovarali sa građanima.

Kako je i najavljeno, posetioci su uživali i u kulturno-umetničkom programu, u kojem su nastupili: Hor Sabornog Hrama rođenja presvete Bogorodice, Gradski folklorni ansambl „ZO-RA“, Dečiji hor Sabornog hrama rođenja presvete Bogorodice, KUD „Zoran Gajić“ iz Rgotine, Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, KUD „Sloga“ iz Vražogrnca i KUD „Penzioner“. Takođe, priređen je i nastup mališana zaječarske Predškolske ustanove „Đulići“. Najmlađi posetioci uživali su i u maskotama iz aktuelnih crtanih filmova.

U okviru manifestacije, organizovano je i takmičenje u pripremanju pasulja. Najbolji pasulj pripremila je ekipa Odreda izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara, drugo mesto zauzela je Gordana Pavlović, dok je treće mesto pripalo Zorici Simonović.

Nagrade je obezbedila Turistička organizacija grada Zaječara.

Manifestaciju su organizovali: Eparhija Timočka, Turistička organizacija grada Zaječara, Ustanova „Zoran Radmilović“ i JKP “Timok-održavanje”, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Ucenici OŠ ,, Ljuba Nesic“ zaradili 30000 za Lenku i Konstantina.

Korisnici Ustanove „Oblutak”, povodom uskršnjih praznika, u Zaječaru su priredili humanitarnu prodaju oslikanih jaja i radova izrađenih u kreativnoj radionici

Uskršnja prodajna izložba oslikanih jaja i radova izrađenih u kreativnoj radionici održana je na Trgu oslobođenja u Zaječaru i ovom prilikom prikupljeno je 18 hiljada dinara.

Korisnici Ustanove „Oblutak” u Zaječaru priredili humanitarnu prodaju oslikanih jaja i radova izrađenih u kreativnoj radionici

Takođe, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, ispred Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, u okviru „Ulice Vaskršnje radosti”, Ustanova „Oblutak” izložila je uskršnja oslikana jaja i radove i prikupila sredstva u iznosu od 5.500 dinara.

Novac koji je prikupljen biće namenjen korisnicma ove ustanove. Ustanova „Oblutak” u Zaječaru trenutno ima 16 korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img