sreda, 6 decembra, 2023

Ulica Ivana Milutinovića dobila novi drvored Gorskog javora

Pročitaj

Nakon završene kompletne rekonstrukcije ulice Ivana Milutinovića, Javno komunalno predužeće „Timok održavanje“ počelo je sadnju gorskog javora, pa će ta zaječarska ulica uskoro dobiti još lepši izgled.

Jasmina Basalić, šef Službe „Zelenila“ JKP „Timok održavanje“ ističe da su formirane nove zelene površine u toj ulici, koja će dobiti 89 sadnica gorskog javora.

„Nove zelene površine su formirane u vidu uskih traka ograničenih ivičnjacima između pešačkog dela trotoara i kolovoza, širine od jednog metra do 1.35. Sadnja drvorednih sadnica je izvršena u ugrađenim betonskim prstenovima, koji će usmeravati rast korenovog sistema. Takođe, ugrađena su i perforirana creva radi kvalitetnijeg zalivanja“ – rekla je Basalić.

Gorski javor (Acer Pseudoplatanus) je listopadno stablo iz porodice sapindovki. Ono što je, prema rečima nadležnih, važno za stanovnike ulice Ivana Milutinovića je da javor nije alergogena vrsta.

„Sadnice koje sadimo su školovane sa busenom, starosti 10 godina, visine oko 3 metra i prsnog prečnika 5-6 centimetara. Ono što je važno je da javor nije alergogena vrsta i da je otporan na uslove u gradskoj sredini“ – objasnila je Basalić.

Nakon rekonstrukcije ulice Pavla Ilića, iz Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“ najavljuju da će sa sadnjom drvoreda početi i u toj zaječarskoj ulici.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img