sreda, 29 novembra, 2023

Učenici iz Danske i Nemačke u poseti vršnjacima iz zaječarske Gimnazije /VIDEO I FOTO/

Pročitaj

Desetak učenika sa svojim profesorima iz Nemačke i Danske do četvrtka boravi u Zaječaru, u okviru projekta „Ekološki otisak, misli izaberi smanji“. Domaćin im je zaječarska Gimnazija.

Projekat se realizuje u okviru ERAZMUS+ programa Evropske unije i reč je o razmeni učenika koji imaju priliku da upoznaju druge zemlje, svoje vršnjake iz tih zemalja, da se druže, nauče nešto novo, ali i da aktivno budu uključeni u projekat.

Mladen Šljivović, profesor u zaječarskoj Gimnaziji kaže da u projektu učestvuju škole iz tri zemlje i da će se učenici u Srbiji i Zaječaru zajedno sa svojim profesorima baviti ekologijom, odnosno uticajem čoveka na životnu sredinu.

Osim o ekologiji, domaćini su za goste pripremili brojne aktivnosti, koje će im pomoći da što bolje upoznaju Srbiju i da se na što kvalitetniji način druže sa vojim vršnjacima.

Na osnovu pravila programa Erasmus +, odobreno je sufinansiranje projekta ,,Ekološki otisak”, na period od 2 godine. Projekat je saradnja Nemačke, Holandije, Danske i Srbije.

Jasmin Brinkschulte, profesorka engleskog jezika i istorije iz Nemačke kaže da je vrlo uzbuđena, jer njihova škola prvi put učestvuje u ERAZMUS programu, a raduje se što su počele i ovakve aktivnosti, imajući u vidu da one do sada nisu bile moguće zbog kovida.

Lykke Amager Janek profesorka nemačkog jezika iz Danske, istakla je da oni dolaze iz jedne male škole u kojoj deca nemaju često priliku da putuju u druge zemlje i upoznaju druge kulture i vršnjake, pa ovaj projekat smatra veoma važnim i korisnim za učenike iz Danske.

Prvi dan u Srbiji je počeo otvaranjem projekta, upoznavanjem vršnjaka iz tri zemlje, predstavljanje škola i država iz kojih dolaze i škole i države domaćina.

Narednih dana gosti iz Danske i Nemačke obići će sve znamenitosti Istočne Srbije, učestvovati u brojnim programima, ali će zajedno sa vršnjacima iz Zaječara i praviti džem, ajvar i druge proizvode karakteristične za Srbiju.

Po završetku projekta, poboljšanja koja su predložena u projektu u pogledu recikliranja, efikasne upotrebe energije, svesti o potrošnji vode i izboru hrane i dalje će se sprovoditi u budućnosti.

„Štaviše, podstaći ćemo sve učenike, nastavnike i školsko osoblje da razvijaju i unapređuju naše ideje kako bi nastavili da se razvijaju i uvodili progresivne promene kako bi smanjili ekološki otisak naših škola. Napravićemo proizvode poput brošure, digitalne knjige koja uključuje ekološke recepte, kostime, vodiče i YouTube video zapise. Kreiraće se aplikacija koja će učenicima pomoći da vizualizuju svoj uticaj na životnu sredinu. Ostali rezultati koji se tiču kurikuluma biće radionice, planovi predavanja i programi obuke“ – poručuju iz zaječarske Gimnazije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img