sreda, 6 decembra, 2023

U zelenom rudniku Čukaru Peki na Dan planete zemlje posađeno 6000 sadnica bora

Pročitaj

Kompanija Srbija Ziđin Majning obeležila je Dan planete zemlje, volonterskom akcijom sadnje drveća u rudniku Čukaru Peki.

Ovogodišnje pošumljavanje započeto je na Međunarodni dan šuma, sadnjom platana i cveća, a danas su zaposleni u kompaniji posadili dodatnih 6000 sadnica bora.

„U cilju postizanja neutralnosti ugljenika i nastojanja da se obnovi stanište radi zaštite biodiverziteta oko našeg rudnika, Srbija Zijin Mining organizuje volontersku akciju sadnje drveća. Ovo mesto je nekada bilo deponija površine 28.000㎡. Rekultivacija je započeta prošle godine nanošenjem 50 cm gornjeg sloja zemlje i setvom. Zato izgleda kao da ova deponija trenutno nosi prelepu zelenu jaknu. Danas ćemo posaditi 6000 dvogodišnjih sadnica bora. Ova vrsta je zaista otporna i lako se uzgaja”, rekla je Džan Čen, inženjer životne sredine u sektoru za zdravlje, bezbednost i životnu sredinu Srbija Ziđin Majninga.

U želji da nastavi da bude primer odgovorne kompanije koja poštuje principe ekološki održivog razvoja, Serbia Zijin Mining svakodnevno sprovodi ekološke aktivnosti, a jedna od njih je akcija pošumljavanja i ozeljenjavanja, koja se u rudniku Čukaru Peki sprovodi sukcesivno, od samog početka rada.

„Kontinuiranom akcije sadnje drveća, koju smo započeli pre nekoliko nedelja, a nastavili danas, želimo da damo doprinos obeležavanju ne samo današnjeg Dana planete zemlje, već i da animiramo druge, da nam se pridruže u zaštiti životne sredine. Do sada smo zasadili više od 18.000 sadnica drveća i 80 hektara trave” – istakla je Džan Čen, inženjer životne sredine.

U želji da Čukaru Peki postane prvi zeleni rudnik u Srbiji i u Evropi, kao i da ostane jedinstveni primer kompanije koja je spojila rudarstvo i ekologiju, aktivnosti u domenu zaštite životne sredine se stalno unapređuju, pa su i rezultati rada, iz dana u dan, sve bolji.

„U okviru vizije preduzeća da bude društveno odgovorna i ekološki održiva kompanija – Srbija Zijin Mining je uložila više od 70 miliona dolara u različite ekološke i projekte ozelenjavanja. Fokusirani smo ne samo na pošumljavanje i arhitektonsko uređenje, već i težimo nultom zagađenju. Redovno vršimo monitoring zemljišta, vazduha, vode i buke u skladu sa ekološkim propisima i zakonima”, dodala je Džan Čen.

Put ekološkom razvoju, kompanija je uspostavila uvođenjem najviših tehnoloških i ekoloških standarda. U narednom periodu planirano je povećanje energetske efikasnosti upotrebom obnovljivih izvora energije.

Prošle godine započeta je izgradnja parkova i cvetnih leja, koji bi trebalo da pokriju 13, 6 hektara prostora, a u planu je i izgradnja bio i botaničke bašte, kao i ribnjaka, koji će krasiti prvi srpski zeleni rudnik Čukaru Peki.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

 

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img