sreda, februar 21, 2024

U Zaječaru usvojeni prvi rebalans budžeta i program podrške poljoprivredi /VIDEO/

Pročitaj

U Zaječaru je održana 15. sednica Skupštine grada, na kojoj je, između ostalog, usvojena Odluka o prvoj izmeni i dopuni budžeta Grada Zaječara za 2023. godinu i Program podrške razvoju poljoprivrede i poljoprivredne politike.

Predlog odluke o rebalansu budžeta obrazložila načelnica Odeljenja za budžet i finansije Valentina Đuričić.

„Budžet se ovom odlukom uvećava za 147 miliona dinara, tako da planirana sredstva iznose 2.139.880.000. Tokom prvog kvartala ove godine došlo je do uvećanja određenih prihoda, te su se stvorili uslovi za rebalans budžeta. Najveće povećanje imamo kod poreza obveznika koji ne vode poslovne knjige za 23 miliona dinara, porez na prenos apsolutnih prava je 9 miliona dinara i porez na zarade uvećan je za 10 miliona dinara. Što se tiče rashodnog dela, mi smo i rashode i izdatke usaglasili sa prihodima i primanjima i iznose 2.139.880.000, a od toga najveći su tekući rashodi 1.769.485.000 dinara ili 82.69%. Izdaci za nefinansijsku imovinu su 15.85% ili u apsolutnom iznosu 339.094.000 dinara i izdaci za otplatu glavnice iznose 31.301.000 dinara ili 1.46%. Taj kredit se završava 2026. godine“, istakla je Đuričić.

Odbornici gradske skupštine usvojili su i Program podrške razvoju poljoprivrede i poljoprivredne politike u 2023. godine, a program je odbornicima predstavila Vesna Stanković gradski većnik za Poljoprivredu grada Zaječara.

Odbornici opozicije nisu glasali za ove predloge.

Odbornik „Zaokret“-a Uglješa Đuričković poručio je da se stalno ponavljaju isti projekti koji se finansiraju iz budžeta i optužio vlast da loše vodi grad i da svoje interese stavlja ispred interesa svih građana.

„Umesto da rešavate konkretne probleme građana, izdvajate novac u prethodnih 20 godina i bacate novac iz godine u godinu na nekim istim projektima. To su ti neki projekti koji crpe novac iz budžeta, ponavljaju se i ništa se konkretno ne dešava. Niti je život građana kvalitetniji, ni bolji, ni u samom gradu, a ni u selu. Grad ima sve manju imovinu, koju prodajete, a vi imate sve veću imovinu“, rekao je Đuričković.

„Vi ovde koristite priliku da paušalno optužujete ljude bez imena i prezimena za nešto, a da mi ne znamo. Postoje institucije koje kontrolišu sve nas funkcionere. Svi podnosimo svake godine izveštaje o našem materijalnom stanju“, naglasio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Dr Dejan Krstić iz Grupe građana „Dr Dejan Krstić“ kazao je da se za neke bitnije stvari kao što je poljoprivreda izdvaja manje novca u odnosu na neke druge projekte.

„Za poljoprivredu izdvojeno 16 miliona dinara, a za prevoz do sela koja neće postojati 174 miliona dinara. Za video nadzor u gradu 50 miliona dinara“ kaže Krstić.

Na primedbe o Programu podrške poljoprivredi odbornicima opozicije odgovorila je Vesna Stanković.

Primedbe na prvi rebalans budžeta imala je i Dragana Rašić ispred grupe građana „Možemo bolje“ i istakla da bi budžet pre svega trebalo da se bavi potrebama građana Zaječara i da novac nije dobro raspoređen, kao i da te potrebe nisu dobro sagledana kada je pravljen budžet.

Odbornici Skupštine grada Zaječara na jučerašnjoj sednici, većinom glasova usvojili su sve tačke dnevnog reda, a bilo ih je ukupno 22.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

 

 

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img