sreda, 6 decembra, 2023

U Zaječaru počeo sedmi Festival hrišćanske kulture

Pročitaj

Festival hrišćanske kulture, sedmi po redu, počeo je jutros arhijerejskom liturgijom na Feliks Romulijani. Kako je predviđeno programom, svečano otvaranje će biti u porti Saborne crkve u Zaječaru, u 18 sati. Nakon toga, biće organizovano predavanje „Moderna i hrišćanska kultura” jeromohana Rafaila Boljevića, igumana manastira Podmaine, dok će od 20 sati, na Trgu oslobođenja u Zaječaru, biti priređen koncert Danice Crnogorčević.

U četvrtak, 15. septembra, u 18 sati, u Radul-begovom konaku u Zaječaru biće otvorena izložba „Slikarska hodočašća” Dragoljuba Stankovića i Miodraga Milutinovića. Od 19 sati u porti zaječarske Saborne crkve biće održano predavanje „100 godina od vaspostavljanja Patrijaršije SPC i 100 godina posle” prof. Miloša Kovića.

foto: Saša Stojčić

U petak, 16. septembra, u okviru Festivala duhovno dokumentarnog filma, u Radul-begovom konaku u Zaječaru, od 13 do 17 sati, biće održana projekcija filmova u takmičarskoj konkurenciji. Od 18 sati, u porti Saborne crkve, biće održano predavanje „Hrišćanska kultura danas”, glumca Nebojše Dugalića.

U zaječarskom pozorištu, u 19:30, biće svečano otvoren Festival duhovno dokumentarnog filma, a nakon otvaranja prisutni će moći da pogledaju igrani film „Sveta Petka – Krst u pustinji”.

U subotu, 17. septembra, od 13 do 17 sati, u okviru Festivala duhovno dokumentarnog filma, biće organizovana projekcija filmova u takmičarskoj konkurenciji. U 18:30, u porti Sabornog hrama, biće održana promocija knjige „Srbija na prvom mestu“ Dragoslava Bokana.

U nedelju, 18. septembra, u 8:30 u Sabornoj crkvi biće organizovana liturgija povodom Dečje nedelje, a nakon liturgije biće održan dečji program. U porti crkve, u 18 sati, svečano će biti zatvoren Festival duhovno-dokumentarnog filma, a nakon toga će biti prikazan nagrađeni film.

Džez koncert „Filmska i evergrin muzika”, je u 20 sati, u „Gostoprimnici”.

U ponedeljak, 19. septembra, u 18 sati, u porti Saborne crkve biće održana promocija monografije o manastiru Krepičevac, a govoriće: Branka Knežević, Bojan Popović, Goran Janićijević i Lazar Ljubić. Nakon toga, od 19:30 biće priređeno veče horske muzike, a  nastupiće horovi sa prostora Eparhije timočke.

U utorak, 20. septembra, u Sabornoj crkvi, od 17 sati, biće održano Praznično večernje sa litijom, a u 18:30 svečano će biti zatvoren Festival hrišćanske kulture. U 19:30, na Trgu oslobođenja, biće priređen koncert grupe „Legende”.

U sredu, 21. septembra, od 8 sati i 30 minuta, u Sabornom hramu, biće održana arhijerejska liturgija povodom praznika Rođenja presvete Bogorodice i slave Saobornog hrama i Grada Zaječara.

Organizatori Festivala hrišćanske kulture su: Eparhija timočka, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Zaječar i Ministarstvo pravde – Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.   Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POVEZANE VESTI:

Koncert Danice Crnogorčević na Trgu oslobođenja u Zaječaru /VIDEO/

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img