sreda, 6 decembra, 2023

U Zaječaru obeležen Dan državnosti Srbije /VIDEO/

Pročitaj

Ceremonijom polaganjem venaca na spomenik junaku Prvog srpskog ustanka Veljku Petroviću, i u Zaječaru je obeležen Dan državnosti Srbije – 15. februar.

Vence i cveće položile su delegacije Grada Zaječara, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženje ratnih vojnih invalida, Udruženje rezervnih vojnih starešina i Udruženje vojnih penzionera.

„Sretenje je značajno iz dva razloga: na početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine i proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 1835. godine koji je u to vreme bio najliberalniji Ustav. Ovim Ustavom regulisana su prava ljudi na slobodu, na kretanje, na imovinu, na veru… što nije bilo ni u jednom Ustavu u Evropi. Ustav je usvojen na verski praznik Sretenje u Kragujevcu i na osnovu toga formiran su svi državni organi i regulisane oblasti zdravstva i prava. Prvi put u istoriji ovim Ustavom je podeljena zemlja i onima koji nisu imali imovinu. Na osnovu toga su stvoreni temelji prve srpske države“ – poručio je Dragoljub Nikolić, predsednik SUBNOR-a Zaječar.

Dan državnosti obeležava se u Srbiji od 2001. godine, a spomen je na dva važna istorijska datuma, početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

 

POVEZANE VESTI:

Dan državnosti Srbije

 

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img