sreda, 8 februara, 2023

U Zaječarskom i Borskom okrugu 2021. godini HIV-om zaražene dve, u 2022. jedna osoba /VIDEO/

Pročitaj

Svetki dan borbe protiv HIV-a, prvi decembar, obeležen je danas i u Zaječaru. Akcije su organizovali Zavod za javno zdravlje Timok i Udruženje Društvo Roma Zaječar.

Prema zvaničnim podacima Zavoda, na nivou Zaječarskog i Borskog okruga, od 1988. godine do danas, HIV-om je zaražena 91 osoba, od čega u prošloj godini dve osobe, a u 2022. godini samo jedna.

 

U Zavodu za javno zdravlje Timok u Zaječaru već dugi niz godina uspešno radi Savetovalište za dobrovoljno i poverljivo testiranje na HIV i ostale polno prenosive bolesti. Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a, prvog i drugog decembra je praktično samo produženo radno vreme savetovališta od 8 do 16 sati. Svetlana Živković, specijalista epidemiologije ZZJZ Timok  u Zaječaru, istakla je da se broj obolelih od side i broj novoinficiranih HIV-om nije značano menjao proteklih godina.

Obeležavanju Svetskog dana borbe protiv HIV-a priključili su se i članovi Udruženja Društvo Roma Zaječar koji su organizovali sada već tradicionalnu akciju u zaječarskom Srednjoškolskom centru. Tatijana Marikanović projektna saradnica udruženja Društvo Roma Zaječar organizovala je mali kviz za srednjoškolce i za svaki tačan odgovor delila po jedan kondom.

Tatijana je istakla da je ovo tradicionalna akcija Udruženja i da su se potrudili da učenicima pruže što više korisnih informacija o prevenciji zaražavanja HIV-om.

Odsek za promociju Zdravlja Zavoda za javno zdravlje Timok u Zaječaru, ovim povodom je organizovao i edukativno predavanje o HIV-u i Sidi za učenike Srednje škole “Nikola Tesla” u Boljevcu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor. Takođe i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Film „Oluja“ u Kotlujevcu

Film „Oluja“, koji obrađuje temu jednog od najvećih srpskih stradanja u novijoj istoriji, biće prikazan 12. i 13. februara...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img