utorak, 29 novembra, 2022

U Velikom Izvoru završena tradicionalna 10. Bašta Balkana /VIDEO/

Pročitaj

U Velikom Izvoru kod Zaječara, sinoć je završena 10. jubilarna dvodnevna manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva “Bašta Balkana”, koja se drugi put organizuje u okviru “Miholjskih susreta sela Srbije”.

I drugog dana smotre organizovana su brojna takmičenja, dečji dan i kulturno-umetnički program.
Pobednik takmičenja u kuvanju gulaša je Nataša Ranđelović Tomić iz Udruženja žena Grljan, pobednik trke sa mlekarskim kantama je u kategoriji muškaraca Aleksandar Mladenović, a u kategoriji žena Violeta Bradić Dobrosavljević, oboje iz Velikog Izvora.
Za lepoticu “Bašte Balkana” izabrana je Iva Mihajlović iz Vražogrnca, prva pratilja je Teodora Simonović iz Gamzigrada, a titulu druge pratilje ravnopravno su ponele Sanela Prvulović iz Gradskova i Ana Milenković iz Halova.
U okviru dečjeg dana, pored ostalog, organizovan je maskenbal, đuskanje sa led robotom, slikanje sa maskotama.

Pored folklora iz Vražogrnaca, Halova, Rgotine, Dubočana i Gamzigrada nastupile su i igračice zumbe iz Zaječara.

Podsetimo, ove godine “Bašta Balkana” okupila je bluzu 600 učesnika iz Srbije, Grčke i Bugarske.

Prvog dana festivala Bašta Balkana, u Velikom Izvoru kod Zaječara,  osim učesnika iz Srbije, nastupili su i gosti iz Grčke i Bugarske, a predstavnici bugarskog sela Goljam Izvor i ove godine su bili gosti Velikog Izvora i tradicionalne manifestacije Bašta Balkana, a domaćin im je bilo udruženje „Velikoizvorski koreni“ iz Velikog Izvora.
Gosti iz Goljamog Izvora u Bugarskoj i domaćini iz Udruženja Velikoizvorski koreni iz Velikog Izvora
Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, koji smatra da je Bašta balkana i ostale manifestacije na teritoriji grada Zaječara vrlo korisne i važne, pogotovo ljudima koji žive na selu.

Iza manifestacije su stali Ministarstvo za brigu o selu i grad Zaječar, a organizatori su  Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, Mesna Zajednica Veliki Izvor i Turistička organizacija grada Zaječara.

Osim gradonačelnika Zaječara, okupljene učesnike i posetioce pozdravili su pomoćnik Ministra unutrašnih poslova republike Srbije Vladimir Ilić i Generalni sekretar Nezavisnog sindikata policije Igor Stojadinović. Pripadnici policije naime, već treću godinu zaredom takmiče se u tradicionalnim sportskim disciplinama, zajedno sa učesnicima iz gradova Zaječar i Bor i opština Boljevac, Svilajnac, Majdanpek, Svrljig, Sokobanja i Knjaževac.

U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD-ovi iz Zaječara, Velikog Izvora, Koprivnice, Vražogrnca, Sumrakovca, Gradskova, Luke, kao gosti iz dva KUD-a iz Soluna u Grčkoj i iz Mezdre u Bugarskoj.
Publiku su posebno oduševili članovi folklora Horeftiki akademije Pefkon iz Soluna, čiji su gosti letos bili članovi KUD-a “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora. Oni su izveli igre sa Krita i drugih grčkih ostrva, u čast srpskih boraca iz Prvog svetskog rata, ali i tradicionalni grčki sirtaki.
Predsednik mesne zajednice Veliki Izvor Neli Nikolići i predstavnik opštine Neapoli grada Soluna Hristos Germanos, potpisali su Povelju o bratimljenju Velikog Izvora i Solunske opštine.
U kasnim večernjim satima priređen je koncert estradne umetnice Tine Ivanović.
Tokom dana organizovana su takmičenja u pripremi tradicionalnih kulinarskih specijaliteta i u sportskim disciplinama.
Prvo mesto u kuvanju sarmi osvojio je Dragiša Cuković iz Gradskova, najveštiji u borbi na brvnu je Peđa Stojilković iz PU Zaječar, prvo mesto u nadvlačenju konopca osvojila je ekipa iz Kušiljeva kod Svilajnca, najuspešniji u bacanju bale sena preko prečke bio je Zlatibor Kostadinović iz Luke kod Bora, najbolji orač “Bašte Balkana” je Miloš Žikić iz Nezavisnog sindikata policije, a najmlađi orač je Vojislav Vojislavljević.
Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara, Sportskim savezom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Veliki Izvor. Pokrovitelji su Ministarstvo za brigu o selu i grad Zaječar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor. Takođe i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Plan imunizacije u Zaječaru

Građani u istočnoj Srbiji, na području koje pokriva Zavod za javno zdravlje „Timok“, od 29. novembra do 5. decembra,...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img