subota, 1 oktobra, 2022

U Prizrenu Počele probe na predstavi „Nisam prijavila“

Pročitaj

Predstava „Nisam prijavila“ čije su probe počele danas u Prizrenu, osmišljena je sa ciljem da podrži kampanju #Nisamprijavila. Zajednički problem na Balkanu je nasilje nad devojčicama, devojkama i ženama, bez obzira na kultorološke, religiozne razlike i razvijenost sredine u kojoj žive. U multimedijalnoj predstavi igraju devojke iz Zaječara, Prizrena i Tirane, do kraja juna predstava će biti odigrana u Severnoj Mitrovici, Prizrenu, Tirani i Beogradu. Rekonstrukcija Ženski fond podržala je ideju.

“Dečiji centar“ započeo rad na predstavi “Nisam prijavila“. Predstava o nasilju podrška je istoimenoj kampanji i govori o zajedničkoj partijarhalnoj matrici na tlu Balkana (a i šire).

Ono što povezuje devojke i žene na Balkanu jeste „kultura ćutanja“. Nakon pretrpljenog nasilja, preovlada strah od osude, podsmeha, odbacivanja. Stoga je kampanja #nisam prijavila, izuzetno važna jer je nastala od strane samih žena koje su odlučile da javno progovore o nasilju koje trpe.

Za samo dva dana, više od 17.000 objava na društvenoj mreži Tviter napisale su devojke i žene iz Srbije i regiona, koje su pretrpele neki vid nasilja i silovanje. Pisale su o razlozima i strahovima zbog kojih nisu prijavile nasilnike istog trenutka.Kao nasilnici su pomenuti drugari iz škole, komšije, rođaci, prijatelji roditelja, a kao razlozi za neprijavljivanje se najčešće pominju strah, nerazumevanje, neverovanje, izostanak podrške, osuda okoline…

Skoro svaka naša rođaka ili prijateljica je bila žrtva nasilja ili pokušaja nasilja, ili zna nekoga ko je doživeo nasilje.Scenario je inspirisan pričama devojaka/žena koje su na društvenim mrežama iznele svoja iskustva.

Cilj je podsticanje solidarnosti među ženama/devojkama u sredinama gde ona, zbog različitih stereotipa, potpuno izostaje.

„Važno je poslati poruku drugim žrtvama da nisu same i da nisu krive za ono što im se događa, a to je upravo ono što ovakve kampanje, između ostalog, postižu. Predstavu realizujemo u saradnji sa KUD “Šarski behar“ iz Prizrena, sa kojim već pet godina sarađujemo kroz razmene predstava na njihovom Multietničkom festivalu i našem Međunarodnom inkluzivnom festivalu Art zona za sve„, ističe Selena Ristić Vitomirović.

Do kraja juna predstava će biti odigrana u Severnoj Mitrovici, Prizrenu, Tirani i Beogradu.

POVEZANE VESTI:

Dečiji centar Zaječar priprema predstavu „Nisam prijavila“

Mirjana Micić razgovarala sa zaječarskim srednjoškolcima u okviru projekta „I ja sam malala – obrazovanje je moć“

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Imunizacija protiv sezonskog gripa počinje u ponedeljak

Domu zdravlja u Zaječaru distribuirano je 3.200 doza vakcine protiv sezonskog gripa, a početak imunizacije planiran je za ponedeljak...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img