sreda, 29 novembra, 2023

U ponoć počinje predizborna tišina

Pročitaj

U Srbiji u ponoć počinje predizborna tišina uoči parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora i trajaće do nedelje 3. aprila u 20 sati, kada se i zatvaraju biračka mesta.

Tokom izborne tišine zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata. Na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Zakon predviđa da ako se ta odredba ne poštuje, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom izbornom mestu ponavlja.

 

U Srbiji je ove godine, tokom dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima dogovorena promena Zakona o elektronskim medijima.

Tim izmenama je zabranjena funkcionerska kampanja, pa je medijima zabranjeno da od 24. marta do 1. aprila izveštavaju o aktivnosti funkcionera koji su i kandidati na izborima sa otvaranja inftasrukturnih radova i objekata. Međutim, i tokom izborne ćutnje, izborna kampanja učesnika izbora ne staje na društvenim mrežama, poput Tvitera, Fejsbuka ili Jutjuba, jer institucije nemaju delotvorne mehanizme za njihovo ograničavanje.

Birači će na vanrednim parlamentarnim izborima moći da glasaju za 19 lista, za osam predsedničkih kandidata, a Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 7. aprila u 20 časova.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img