utorak, 5 decembra, 2023

Studenti i profesori Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu na stručnoj praksi u Zijinu

Pročitaj

Rudarstvo uživo

Baš na Dan mladosti budući mladi inženjeri sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu prvi put su se “oči u oči” sreli sa velikim rudarskim mašinama i kamionima u rudnicima “Novo Cerovo” i “Veliki Krivelj”.

Studenti i profesori Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, sa Katedre za površinsku eksploataciju ležišta mineralnih sirovina, posetili su (24. i 25. maja) rudnike Serbia Zijin Copper, gde su obavili stručnu praksu.

Gostima iz Beograda dobrodošlicu je u ime menadžmenta poželeo zamenik generalnog direktora Džejson Džang, a poslovanje kompanije predstavio im je direktor Serbia Zijin Copper za proizvodnju Jovica Radisavljević.

Studenti četvrte godine RGF-a, njih 30-ak sa studijskog programa “rudarsko inženjerstvo”, imali su priliku da se prvog dana posete informišu i o mogućnostima za stručno usavršavanje u kompaniji, o čemu je govorila rukovodilac Sektora ljudskih resursa Mirjana Popadić.

Studentkinja Tamara Stanković, rodom iz Požarevca, podelila je utiske sa novinarima.

„Ovo je jedno sjajno iskustvo! Uopšte nisam zamišljala da su sve ove mašine toliko velike i da su kapaciteti ogromni. Na fakultetu imamo mogućnost da sve to sagledamo samo iz udžbenika ili iz onoga što nam profesori prezentuju, uživo je sasvim druga priča“ – kaže Tamara. Dodaje da se za rudarstvo opredelila zbog projektovanja i da je to najviše zanima „Rudarstvo je lepa profesija i ne smatram da pripada samo muškarcima“ – ističe Tamara i sa osmehom kaže da je oduvek volela i da se malo isprlja.

Njen kolega iz Čačka Nikola Anđelić oduševljen je tehnologijom koja se primenjuje u rudnicima Serbia Zijin Copper i kaže da dosad nije video sličnu. „Kapaciteti su neverovatno veliki. U stvari, ovde je sve veliko! Oduševljen sam i rado bih prihvatio da se stručno usavršavam na jednom od ovih površinskih kopova“.

Studentima i profesorima Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu su, po rečima Ivana Jankovića, pored posete površinskim kopovima podjednako bili važni razgovori o stručnom usavršavanju u Serbia Zijin Copper i mogućnostima koje kompanija u tom smislu može da im pruži.

Vrlo smo zainteresovani za takav vid saradnje sa Zijinom, pa se nadamo da će se razgovori pretočiti u realizaciju. Sama poseta borskim rudnicima svima mnogo znači zbog upoznavanja sa sistemom i tehnologijom eksploatacije mineralnih sirovina, ali i sa aspekta upoznavanja same kompanije i njenih performansi. Ipak je najbolje na licu mesta videti koje je to tehnologije kineski Zijin doneo u Srbiju, kakvu rudničku infrastrukturu je izgradio i koliki su mu kapaciteti u Boru – kazao je Janković.

G. Tončev Vasilić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.

POVEZANE VESTI:

Serbia Zijin Copper upumpava svežu vodu u Borsko jezero – nivo raste do tri centimetra na dan

Serbia Zijin Copper: Borskoj i majdanpečkoj zdravstvenoj ustanovi po ambulantno vozilo na dar

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img