četvrtak, 28 septembra, 2023

Oglasio se BATUT o stanju i simptomima 137 osnovaca koji su se zarazili noro virusom u Sokobanji

Pročitaj

Nakon vesti da se čak 137 osnovaca iz Beograda zarazilo norovirusom na rekreativnoj nastavi u Sokobanji, oglasio se i BATUT o zdravstvenom stanju dece i simptomima koje su imala.

Dobro su i oporavljaju se sva deca iz OŠ „Jovan Miodragović“, koja su imala stomačne tegobe, a boravila su u okviru rekreativne nastave u prirodi u Sokobanji, izjavila je danas Tanjugu epidemiolog Slavica Maris, načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu je 19. maja elektronskim putem obavešten od kolega iz Zavoda za javno zdravlje Timok iz Zaječara o obolevanju 19 dece sa stomačnim tegobama iz OŠ „Jovan Miodragović“, a koja su boravila u okviru rekreativne nastave u prirodi u Sokobanji.

„Istog dana, naš Centar je započeo sa epidemiološkim istraživanjem pri čemu smo utvrdili da se od 12. do 19. maja desila epidemija gastrovirusne infekcije izazvana noro virusom, u kojoj je ukupno oboleleo 137 učenika i sedam nastavnika. U kliničkoj slici obolelih dominirali su povišena telesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i dijareja“rekla je Maris.

Ona je napomenula da je ovo oboljenje izuzetno impulsivno, naglo nastaje i da može delovati dramatično, ali jako kratko traje, simptomi se završavaju u okviru jednog ili dva dana, ali može izazvati naročito kod manje dece dehidrataciju, pa je zbog toga veoma važno da tokom ovakvih simptoma uzimamo dovoljno tečnosti.

„S obzirom na to da smo mi dobili informaciju o epidemiji kada je ona završena, 19. maja je registrovan poslednji slučaj obolevanja, mi smo organizovali uzorkovanje, tačnije prikupljanje stolica od obolele dece radi virusološke i bakteriološke analize stolica. U toku ovog prikupljanja smo prikupili tri stolice od dva obolela deteta. U jednom uzorku stolice je dokazano prisustvo norovirusa“rekla je Maris.

Ona je istakla da su, prema dostupnim informacijama sva deca dobro i da se uspešno oporavljaju.

„To oboljenje kratko traje, ali se lako prenosi i to putem konzumiranja hrane koja je kontaminirana i vode, direktnim kontaktom sa obolelom osobom, kao i predmeta kontaminiranih predmeta“rekla je Maris.

foto: Sokobanja Turistički info centar Facebook

IZVOR: Tanjug

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Uhapšen Negotinac zbog omogućavanja uživanja opojnih droga

Policija je u Negotinu uhapsila D. M. (40) iz tog grada zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img