subota, 24 septembra, 2022

SRPSKO SELO, EVROPSKO SELO: Rgotina – Jezero kao razvojna šansa /VIDEO REPORTAŽA/

Pročitaj

Već dugo se kvalitet života u evropskim selima ne razlikuje od kvaliteta života u evropskim gradovima. Srbija i Timočka krajina, ne mogu da se pohvale time. Mnogo je razloga za to i mnogo toga još treba da se promeni da bi mladi ostajali na selu, tu zasnivali svoje porodice i razvijali posao od koga bi mogli pristojno i lepo da žive.

Pomaka ima. Mladi bračni parovi koji odluče da žive na selu mogu od države da dobiju kuću u vrednosti do 10 hiljada evra. Ministarstvo i lokalne samouprave svake godine raspisuju konkurse za poljoprivredu, voćarstvo, stočarstvo, pčelarstvo. Ipak, čini se da i to nije dovoljno i da mladi i dalje odlaze.

Rgotina kod Zaječara jedno je od sela u kome i dalje ima mladih, a mi u serijalu „Srpsko selo, evropsko selo“ pokušavamo da prepoznamo i predstavimo potencijale koji od ovog, ali i ostalih srpskih sela mogu da naprave „Evropsko selo“.

RGOTSKO JEZERO

Selo Rgotina nalazi se na 13 kilometara od Zaječara i za razliku od nekoh drugih sela ima sve predispozicije da bude u rangu Evropskih sela, pre svega imajući u vidu da ima potencijale, koje mnoga evropska sela nemaju. Pored mladih koji su odlučili da ostanu, pored plodnih oranica, blizine dva grada, čini se da je ono što svima prvo upadne u oči je Rgotsko jezero koje je nastalo u kopovima kvarcnog peska, pa je iz razloga lakog zagrevanja kvarcnog peska temperatura vode u ovom jezeru oko 26 stepeni,  što ga čini izuzetno toplim jezerom, a svrstava se u red najčistijih u Evropi.

Meštanima jezero mnogo znači, ali ne samo njima, nego i brojnim kupačima od Bora do Zaječara. Meštani kažu da je najveći problem u vezi jezera zapravo rešavanje pitanja vlasništva jezera i njegove okoline.

Sećaju se i da je sredinom i krajem devedesetih godina jezero izgledalo mnogo drugačije, tačnije, okolina jezera je bila uređenija i ljudi su to tada prepoznali kao šansu za razvoj celog sela, što se do danas nije dogodilo. Ipak i dalje veruju.

SEOSKI TURIZAM

U Rgotsko jezero kao razvojnu šansu veruje i Željka Gavrilović koja je u svom rodnom selu preuredila porodičnu kuću i počela uspešno da se bavi seoskim turizmom. 

Željka je sve radila po propisu, pa je i kategorisala svoj smeštaj u Rgotini, i registrovala Seosko domaćinstvo Joksimović, a odmah zatim su promociju počeli i na internetu.

Seosko domaćinstvo Joksimović se ne ograničava samo na smeštaj turista, jer se bave i proizvodnjom rakije, za koju je zadužen njen brat, pa su time i upotpunili ponudu.

U Rgotini su svesni svoje razvojne šanse i znaju da, ako bi turizam u selu zaživeo zbog jezera i privukao turiste, da oni, a pogotovo strani turisti, u Srbiju dolaze i zbog bogatog kulturnog nasleđa i tradicionalne kuhinje, pa zato, u saradnji sa lokalnom samoupravom godinama uspešno organizuju  i kulturno umetničku manifestaciju „Ivanjdanski sabor“.

U nadi da će Rgotsko jezero uskoro dobiti titulara i da će se ozbiljno raditi na uređenju priobalja, što bi svakako doprinelo tome da Rgotina postane evropsko selo, pozdravljamo vas do naredne emisije u kojoj ćemo se takođe baviti pozitivnim primerima  i nedovoljno iskorišćenim potencijalima, kojih u Timočkoj krajini ima na pretek.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu. Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Centar TRK organizuje „Potragu za Grozonom“ za Lenkino lečenje

Centar za trudnice, roditelje i klince organizuje sutra, 25. septembra, radionicu za decu na zaječarskoj Kraljevici. "Potraga za Grozonom"...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img