utorak, 31 januara, 2023

SNIMA SE SRPSKO KOLO U ZAJEČARU /VIDEO/

Pročitaj

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO.

Na arheološkom nalazištu Felix Romuliana, Folklorni ansambl „Zora“ iz Zaječara, izvodiće više kola iz Zaječarskog kraja.

Reditelj Željko Mirković i Optimistic film u saradnji sa Ansamblom «Kolo» , Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD) Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije započeo je veliki nacionalni projekat, dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zaječara i Turističke organizacije Zaječar.

 

Optimistic film realizuje dokumentarni serijal SRPSKO KOLO od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal KOLO govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima.

„Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo“ – rekao je reditelj i producent, dr Željko Mirković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

- Advertisement -spot_img

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Premijera predstave „Ženidba“ u zaječarskom pozorištu

U okviru obeležavanja Dana pozorišta, na sceni zaječarskog teatra, u četvrtak, 2. februara, biće izvedena premijera predstave „Ženidba“, po...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img