četvrtak, 28 septembra, 2023

Šesti avgust u znaku inženjera Šisteka i jubileja – 120 godina rudarstva u Boru

Pročitaj

Bogat program za Dan rudara Srbije

 Na svečanosti u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru najboljim radnicima biće uručena Šistekova nagrada, a popodnevni i večernji deo programa namenjen je građanima Bora i susednih gradova. – Na gradskom stadionu u prijateljskoj utakmici snage će odmeriti srpski šampion u fudbalu „Crvena zvezda“ i FK „Bor 1919“, a potom će u večernjim satima, na stadionu hotela „Jezero“, biti organizovan koncert “Zvezda Granda“. – Pod otvorenim nebom nastupiće Aleksandra Prijović i Stefan Petrušić, a muzički program biće upotpunjen nastupom di-džeja i vatrometom.

SZK. – Čitav vek i dve decenije preko u Boru i Majdanpeku kopaju se rude bakra, zlata i srebra. Obeležavajući taj jubilej kompanije Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning, koje su za samo nekoliko poslednjih godina vratile rudarstvo na listu najuspešnijih privrednih grana u Srbiji, šestog avgusta proslavljaju Dan rudara Srbije.

U Boru se 6. avgust i ove godine obeležava u znak sećanja na prvog direktora Borskog rudnika, inženjera Franju Šisteka, čije ime nosi najprestižnije priznanje za doprinos razvoju nekada RTB-a Bor, a danas Srbija Ziđin Koper.

Proslava  Dana rudara Srbije počinje tradicionalnom rudarskom budilicom koja će šestog avgusta izjutra proći svim većim gradskim ulicama i naseljima. Na platou Doma kulture će u organizaciji Narodne biblioteke Bor biti priređena izložba fotografija „Planirana starost centra“, dok će u Muzeju rudarstva i metalurgije tokom celog dana moći da se razgleda izložba „Početak i trajanje – 120 godina rudarstva u Boru“. Turistička organizacija grada će na istom mestu, povodom Dana rudara Srbije, organizovati prodajnu izložbu suvenira, rukotvorina i starih zanata.

Nagrade, fudbalski spektakl i koncert

U hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru biće upriličen prijem za delegacije visokih zvaničnika Vlade Republike Srbije, kao i za brojne poslovne partnere, prijatelje kompanije i predstavnike društveno-političkog života Timočke Krajine, ali i cele Srbije. U oficijelnom delu najboljim radnicima Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning biće dodeljena nagrada “Inženjer Šistek”, najviše priznanje koje se uručuje za doprinos razvoju kompanije. Nakon jednosatnog ceremonijala dodele „Šistekovih nagrada“, za goste će biti upriličen svečani ručak.

Popodnevni i večernji deo programa namenjen je građanima Bora i susednih gradova. Njima Grad Bor i dve kineske kompanije poklanjaju fudbalski spektakl i koncert. Najpre će na gradskom stadionu u prijateljskoj utakmici snage odmeriti srpski šampion u fudbalu „Crvena zvezda“ i FK „Bor 1919“, a potom će u večernjim satima, na stadionu hotela „Jezero“, biti organizovan koncert “Zvezda Granda“. Pod otvorenim nebom nastupiće Aleksandra Prijović i Stefan Petrušić, a muzički program biće upotpunjen nastupom di-džeja i vatrometom. Od Bora do Borskog jezera  organizovan je i besplatan autobuski prevoz na svakih pola sata, u terminu od 16 do 3 sata ujutru.

Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning će, kao glavni nosioci i pokretači privrede u Boru i regionu, i ove godine pružiti finansijsku potporu brojnim manifestacijama u oblasti kulture i sporta koje povodom Dana rudara Srbije organizuju gradske ustanove i sportska društva.

I Majdanpek poštuje tradiciju

Ostajući verni tradiciji, majdanpečki rudari pobrinuli su se da organizuju sve manifestacije koje se za ovaj praznik vezuju i Majdanpečani ih vole, počev od prijema za poslovne prijatelje i  koncerta u centru grada, do prigodnih sportskih takmičenja.

Obeležavanje praznika će u Majdanpeku početi dan ranije, 5. avgusta, prijemom za poslovne prijatelje i saradnike. U foajeu Gradske galerije biće otvorena izložba fotografija koju ovim povodom priprema Udruženje za Majdanpek, a u galeriji će moći da se pogleda izložba slika „Zov moje duše“, umetnice iz Požarevca Jelene Lazić.

Sindikalna organizacija Samostalnog sindikata RBM-a će 5. avgusta biti domaćin tradicionalne svečanosti koju povodom Dana rudara organizuje Sindikat metalaca Srbije i na kojoj se po lepom običaju i praksi ručnim satovima nagrađuju po dvojica rudara iz „Rudnika“ – Rudnik,  RBB-a Bor, RMHK „Trepča“ Zvečan i, naravno, iz Rudnika bakra Majdanpek. Ovaj sindikat tradicionalno organizuje i turnir u malom fudbalu, koji je planiran za 6. avgust, uz učešće 10-ak ekipa sastavljenih od zaposlenih u rudniku.

Na praznik će, 6. avgusta, i u Majdanpeku biti održan koncert na platou u centru grada. Za dobru zabavu pobrinuće se mladi i već afirmisani pevači Džejla Ramović i Milan Mitrović, poznati iz takmičenja „Zvezde Granda“. Kompanije koje su u RBM-u angažovane kao podizvođači pripremiće za građane osvežavajuće napitke, a veče puno dobre muzike završiće se uz di-džeja i neizostavan vatromet.

G.Tončev Vasilić

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu. Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POVEZANE VESTI:

Otvoren Centar za saradnju sa lokalnom zajednicom: Kvalitetnija veza Ziđina sa stanovništvom

Serbia Zijin Copper: Borskoj i majdanpečkoj zdravstvenoj ustanovi po ambulantno vozilo na dar

Serbia Zijin Copper upumpava svežu vodu u Borsko jezero – nivo raste do tri centimetra na dan

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Uhapšen Negotinac zbog omogućavanja uživanja opojnih droga

Policija je u Negotinu uhapsila D. M. (40) iz tog grada zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img