utorak, 6 juna, 2023

Serbia Zijin Copper upumpava svežu vodu u Borsko jezero – nivo raste do tri centimetra na dan

Pročitaj

Serbia Zijin Copper od 6. maja upumpava svežu vodu u Borsko jezero i od tad jezero „raste“ do tri centimetra na dan

Dnevno se u proseku upumpa 17,5 hiljada kubika sirove vode sa zlotskih izvorišta. – Dopunjavanje akumulacije odraz dobre volje menadžmenta i lep gest prema lokalnoj zajednici zbog predstojeće letnje turističke sezone, kaže Nikola Damnjanović i dodaje da industrijska postrojenja već mesec dana beleže manju potrošnju vode nego inače, jer metalurgija zbog velikog remonta stoji SZC.

–Serbia Zijin Copper već tri nedelje upumpava svežu vodu sa zlotskih izvorišta u Borsko jezero i na taj način dopunjava akumulaciju koja je „ožednela“ zbog loše hidrološke godine. Ovaj posao počeo je 6. maja, kada je nivo jezera bio tri i po metra ispod tačke preliva, a od tada se dnevno u proseku upumpa 17,5 hiljada kubika vode, pa jezero za dan „poraste“ i do tri centimetra.

Upumpavanje sveže vode u Borsko jezero

Vodosnabdevanje kompanije nije bilo ugroženo ni pre početka upumpavanja sirove nehlorisane vode u Borsko jezero, pa je važno istaći da je dopunjavanje akumulacije odraz dobre volje menadžmenta i lep gest prema lokalnoj zajednici zbog predstojeće letnje turističke sezone“ kaže rukovodilac Radne jedinice „Vodovod“ pogona „Energana“ Nikola Damnjanović.

On dodaje da je Serbia Zijin Copper sa javno komunalnim preduzećem „Vodovod“ sklopila ugovor o dopuni akumulacije, ali da ugovorom nije precizirana količina, već samo cena vode po kubiku.

„Ako se zna da nam za proizvodnju treba oko 10 hiljada kubika vode dnevno, a u jezero upumpavamo u proseku 17,5 hiljada kubika na dan, jasno je da je za kompaniju ovo trošak. Ipak, ima se na umu  činjenica da je Borsko jezero omiljeno izletište ne samo Borana, već i ljudi iz svih krajeva Srbije, pa su javni interes i domaćinsko ophođenje prema resursima iznad profita“ – ističe Damnjanović.

Borsko jezero

Kada je voda na koti preliva, Borsko jezero zauzima površinu 79 hektara, a zapremina akumulacije je 10,55 miliona kubika. Kažu da u vreme maksimalnog vodostaja u njega staje i do 12 miliona kubnih metara vode, pa na nekim mestima može da bude duboko i do 52 metra.

„Nivo vode je sada nešto ispod tri metra od tačke preliva, pa jezero može da „primi“ još oko dva miliona kubika vode. Ali, nema potrebe puniti ga toliko, jer se onda gubi „plažna“ površina koja je sugrađanima takođe važna“ napominje Damnjanović.

Rukovodilac Radne jedinice „Vodovod“ pri Energani podvlači i to da industrijska postrojenja već mesec dana beleže manju potrošnju vode nego inače, jer metalurgija zbog velikog remonta stoji.

G. Tončev Vasilić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

POVEZANE VESTI:

Serbia Zijin Copper: Borskoj i majdanpečkoj zdravstvenoj ustanovi po ambulantno vozilo na dar

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Potekla voda studena po 15. put u Velikom Izvoru

U Velikom Izvoru kod Zaječara, sutra će biti održana 15. Međuokružna smotra seoskih folklornih ansambala u koreografisanom folkloru „Potekla...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img