ponedeljak, 30 januara, 2023

Održana obuka iz oblasti organske proizvodnje za osoblje regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava

Pročitaj

U Zaječaru je održana obuka iz oblasti organske proizvodnje za osoblje regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Obuke organizuje “Serbia Organika”, udruženje za razvoj ove proizvodnje, a podržava projekat pod nazivom “Podrška razvoju privatnog sektora u Srbiji”, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Radionica o organskoj proizvodnji je održana u prostorijama Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS).

Predavač je bila Prof.dr Snežana Oljača sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koja je i predsednica Upravnog odbora Serbia organica, koja je istakla da su obuke iz organske proizvodnje posebno važne za male proizvođače, kojima je ovaj tip proizvodnje isplativiji, a organska hrana postaje sve prepoznatljivija i traženija na domaćem tržištu.

 

Sa skoro petnaest godina iskustva u razvoju organske proizvodnje, Serbia Organika je kao krovna asocijacija sektora organske proizvodnje u Srbiji inicirala veliki broj aktivnosti i organizovala brojne obuke sa ciljem da se organska proizvodnja unapredi, promoviše i da se novi proizvođači uključuju u organsku proizvodnju. Cilj radionica je da se značaj i potencijal organske proizvodnje, kao i njeni principi promovišu i približe stanovništvu i privrednicima na lokalnom i regionalnom nivou sa ciljem jačanja privatnog sektora u Srbiji, u čemu regionalne razvojne agencije dosta doprinose.

Polaznici će nakon obuke steći znanje o standardima organske proizvodnje, o zakonodavnom i institucionalnom okviru, o merama podsticaja organskoj proizvodnji i biće prvi kontakt novim proizvođačima koji ulaze u organsku proizvodnju, ali i onima koji su već sertifikovani ili su na putu da to postanu. Sa druge strane, proizvođači će imati mogućnosti da dobiju sve potrebne informacije o organskoj proizvodnji na jednom mestu.

Promociju organske proizvodnje i obuke podržava projekat „Podrška razvoju privatnog sektora u Srbiji“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru Nemačke razvojne saradnje u Srbiji.

POVEZANE VESTI:

Obuka iz oblasti organske proizvodnje u Zaječaru

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

„Sveti Sava, naša slava“ u Klenovcu

U prepunoj sali Doma kulture u Klenovcu održana je druga po redu manifestacija "Sveti Sava, naša slava". Meštane Klenovca i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img