četvrtak, februar 29, 2024

Sahranjen zaječarski pesnik Tomislav Toma Mijović

Pročitaj

Jedan od najvećih zaječarskih pesnika Tomislav Mijović, sahranjen je juče, 16. maja, u krugu porodice, na zaječarskom groblju. Mijović je preminuo u petak, u 90. godini života u Zaječaru. 

Čika Toma je rođen u Negotinu 1932. godine, dok je osnovnu školu i gimnaziju završio u Zaječaru. U Beogradu je studirao jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu. U toku studija, bio je član redakcije i glavni odgovorni urednik studentskog lista za književnost i kulturu „Vidici“.

Od 1957. do 1960. godine bio je urednik kulturne rubrike u nedeljnom listu „Timok“ u Zaječaru, a od 1961. do 2006. godine, glavni i odgovorni urednik časopisa za društvena pitanja, kulturu i umetnost „Razvitak“ u Zaječaru, za koje vreme je izašlo 226 brojeva sa bogatim i raznovrsnim sadržajem iz savremenog života, duhovnog i materijalnog nasleđa i savremenog umetničkog stvaralaštva. U njima je objavljen veliki broj radova o rezultatima arheoloških, etnoloških, demografskih, socioloških, geoloških i prirodnjačkih istraživanja i proučavanja u Timočkoj krajini.

Uredio je i likovno-grafički opremio preko stotinu knjiga sa tematikom iz istorije, etnologije, školstva i zdravstvene delatnosti i kulturnog, književnog i likovnog stvaralaštva na području Timočke krajine (15 knjiga biblioteke časopisa „Razvitak“, 18 knjiga biblioteke „Krajinski književni krug“, 6 knjiga u ediciji Fondacije „Nikola Pašić“, veliki broj zbornika, monografija osnovnih i srednjih škola i monografija gradova i naselja u Timočkoj krajini).

Učestvovao je u pokretanju raznih kulturno-umetničkih manifestacija (Festival poezije mladih u Zaječaru, Krajinski književni krug, Borski susreti balkanskih književnika, Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru, Likovna kolonija „Pena“ u Đerdapu, Likovna kolonija „Gamzigrad“ i dr.).

Sarađivao je u mnogim književnim časopisima i listovima u kojima je objavljivao pesme, pripovetke, prikaze, oglede i kritike, pisao je recenzije, predgovore i pogovore u brojnim pesničkim knjigama, likovnim monografijama i katalozima.Zastupljen je u mnogim antologijama i izborima savremene srpske poezije. Pesme su mu prevođene na više stranih jezika.

Dobitnik je mnogih priznanja a među njima: Vukova nagrada 1972, Srebrna medalja Felix Romuliana Umetničkog udruženja Krajinski književni krug, za trajni doprinos kulturi Srbije i celokupan pesnički opus 1997. godine, nagrada „Milan Rakić“ Udruženja književnika Srbije za knjigu „Svetlucanja, dozivanja…“ 1999. godine, nagrada „Srboljub Mitić“ za najbolje pesničko ostvarenje između 2003. i 2004. godine „Javke, odjsjaji, ugarci…“, Povelja „Karađorđe“ „Šumadijskih metafora“ za životno delo 2006. godine, „Povelja Morave“ Udruženja književnika Srbije i Književnog društva Mrčajevci za ukupno pesničko delo 2009. godine.

Dobitnik je posebnog priznanja Vlade Republike Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u Republici Srbiji. Bio je član Udruženja književnika Srbije.

IZ SNA U SNU

Budila me dolazeći iz sna u snu
Donosila jutro davno zapretano
Doticala kao odsjaj usnom usnu
Ulazila na sva vrata nenadano

Budila me odasvuda iz sna u snu
Njena svetlost njena plavet njena zvona
Ja uzbuđen neprobuđen nagađao
Ko je ona je li ona otkud ona

Otkud u snu otkad u snu što me budi
Je li ikad i gde dosad i šta bila
A možda se dozivana iz sna svoga
Iznenada u snu mome probudila

Tajnovita kao da je dolutala
Kao da se vratila iz nepovrata
Iz dubina i kristala zaborava
Niotkuda nepoznata i poznata

Je li ona ta toplina iz topline
Tihe tuge nekadašnjeg opraštanja
Iz samoće duge noćne besanice
Dozivanja prizivanja i maštanja

Šta smo bili jedno drugom šta smo sada
Pa je i san da se vrati priželjkuje
Ili je san koji sanjam plač koji je
Ko ukletu izgubljenu oplakuje

Pre no opet da nestane naglo u snu
Ona koju san odvodi i san nudi
Neosetno u moju se suzu zgusnu
I iz sna se kao suza sa mnom budi

Tomislav Toma Mijović 1932 – 2022

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img