ponedeljak, 30 januara, 2023

Održan tradicionalni Sabor na Kadibogazu

Pročitaj

U opštini Knjaževac je prošlog vikenda održan trodnevni tradicionalni Sabor na Kadibogazu. Na tom mestu, sa obe strane bugarsko – srpske granice, već devedeset sedmu godinu za redom, okupljaju se Bugari i Srbi, a za prelazak državne granice nije potreban pasoš ni jednima ni drugima.

Tezge i sa srpske i sa bugarske strane granice, kafane pod šatorima, srpska i bugarska muzika, hrana i piće, a plaćanje u evrima, dinarima i levovima i tako već devedeset sedmu godinu zaredom. Velika vrućina nije smetala ni Srbima ni Bugarima da pazare na obe strane ni da se druže.

Na zajedničkoj bini priređen je kulturno umetnički program sa bugarskim i srpskim izvođačima, a okupljenima su se obratili predstavnici bugarske i srpske pravoslavne crkve i predstavnici opština Knjaževac i Belogradčik.

Ove godine dodeljena je i nagrada za 500.000-tog posetioca sabora.

Inicijativa za otvaranje graničnog prelaza na Ovom mestu zvanom Kadibogaz pokrenuta je još pre više od 30 godina. Predsednici republike Bugarske i Republike Srbije su potpisali sporazum još 2007. godine, a 2014. je položen i kamen temeljac budućeg prelaza. Iako su ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva i srpski ministar inostranih poslova Nikola Selaković, na zajedničkom sastanku u januaru prošle godine dogovorili otvaranje graničnog prelaza Kadibogaz, to se ni do danas nije desilo, pa će Bugari i Srbi nastaviti da prelaze granicu na Kadibogazu samo tri dana godišnje, koliko sabor i traje.

 

 

 

foto: Aleksandar Canić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu. Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

„Sveti Sava, naša slava“ u Klenovcu

U prepunoj sali Doma kulture u Klenovcu održana je druga po redu manifestacija "Sveti Sava, naša slava". Meštane Klenovca i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img