nedelja, 4 juna, 2023

Rudari iz Lubnice otvoreno o razlozima štrajka u svih devet rudnika JP Resavica

Pročitaj

Rudari svih devet rudnika u sastavu Javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja (JP PEU) Resavica obustavili su juče ujutru rad zbog niskih zarada i ostaće u štrajku do ispunjenja svih zahteva. To su za Danas potvrdili Dalibor Nikolić i Goran Milošević, predsednici dva sindikata u rudniku „Lubnica“ kod Zaječara.

Dalibor Nikolić predsednik sindikata JP PEU Resavica u Lubnici, kaže za Danas da je generalni štrajk počeo i u rudniku lignita „Lubnica“, a da su oni „sedam dana po sat vremena dnevno upozoravali na to šta će se dogoditi“.

„Bili smo vrlo konstruktivni godinu dana. Imali smo puno razumevanja oko problema sa kojim se Vlada Srbije suočava, kao i razumevanje za sve probleme koji se dešavaju svuda u našoj zemlji, ali resorno ministarstvo, niti Vlada koja je naš osnivač, nemaju razumevanja za rudare, koji su godinama, a naročito u poslednje vreme – poniženi“, kaže Dalibor Nikolić, predsednik sindikata JP PEU Resavica u Lubnici.

Prema njegovim rečima, rudari su poniženi niskim platama, a svi znaju kakve poslove oni obavljaju.

„Prosečna plata rudara je 65.000 dinara ali… Evo primera – onaj nekvalifikovani radnik koji je skoro počeo da radi, sa svim benefitima ne može da zaradi preko 55.000 dinara. To je za posao koji rade, ispod svakog proseka, a moram da naglasim da četvrtina preduzeća prima ispod minimalne zarade, koju je država Srbija zagarantovala. Zbog toga direktor iz naših sredstava doplaćuje ljudima da imaju minimalac“, tvrdi on za Danas.

Kako on objašnjava, zbog toga se pojavila takva razlika da nekvalifikovani radnik, sa najnižim koeficijentom, sa tom doplatom stigne majstora koji je električar ili nešto drugo.

„To se dogodilo iz razloga što deset godinama nama je plata ista. Jedino povećanje je bilo od četiri odsto ove godine. Obećali su nam da će u oktobru mesecu, kada se uradi rebalans, da nam se doda 200 dinara za topli obrok, ali smo mi izigrani“, ljutito kaže predsednik jednog od dva reprezentativna sindikata u rudniku „Lubnica“.

Nikolić dodaje da bi zbog takvog stanja radnici sami krenuli u štrajk, ne bi čekali sindikat, ali je dobra stvar što se sindikat uključio da se sve to dovede u zakonske okvire.

„U Lubnici štrajkuju dva sindikata – „Nezavisni“ i sindikat podzemne eksploatacije „Resavica“, i oba su reprezentativna. Rudnik „Lubnica“ ima 312 radnika, a u štrajku su svi, osim onih koji zbog minuma procesa rada moraju biti na radnim mestima“, objašnjava sagovornik Danasa.

On je rekao da su u Beogradu njihovi predstavnici tražili povećanje od 12,5 odsto pošto je to odredila Vlada Srbije, kao povećanje za javni sektor.

„Ako smo bili javni sektor kada su nam zbog krize pre neku godinu skinuli 10 odsto, kako sada to nismo javni sektor? Danas u Beogradu nije došlo do dogovora sa predstavnicima Vlade Srbije, i ovo je poniženje za sve rudare“, kazao je Dalibor Nikolić i dodao da su „njihovi planovi jasni i korektni. Glavni odbor će brzo doneti odluke, i oni će stajati svi iza njih, a ako se uslovi ne ispune moguća je i radikalizacija protesta“.

Goran Milošević predsdenik „Nezavisnog sindikata“ rudnika Lubnica ističe za Danas da su i oni saglasni sa svim zahtevima.

„Trenutno je devet rudnika u štrajku, i istrajaćemo u našim zahtevima“, poručio je on.

Reporteru Danasa, Miljku Stojanoviću radnici su dopustili da uđe i vidi u kakvim uslovima rade, žive, jedu, kupaju se, i presvlače rudari rudnika „Lubnica“ kod Zaječara.

IZVOR: DANAS

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Potekla voda studena po 15. put u Velikom Izvoru

U Velikom Izvoru kod Zaječara, sutra će biti održana 15. Međuokružna smotra seoskih folklornih ansambala u koreografisanom folkloru „Potekla...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img