utorak, 5 decembra, 2023

RPK Zaječar: Javno – privatni dijalog povodom izrade nove Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika

Pročitaj

Ministarstvo privrede, Nemačko-srpska inicijativa i Privredna komora Srbije u četvrtak u 11 sati, u Regionalnoj privrednoj komori organizuju Javno-privatni dijalog povodom izrade nove Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika za period 2023 – 2027. godine.

Mala i srednja preduzeća i preduzetnici (MSPP) važan su deo svake privrede, značajan kako za uspeh nacionalnih ekonomija i njihovu konkurentnost, tako i za lokalne zajednice i lokalni privredni razvoj. Oni čine 99,9% svih privrednih subjekata u Republici Srbiji, angažuju 65,1% (skoro 2/3) zaposlenih, ostvaruju 66,4% prometa, stvaraju 59,2% bruto dodate vrednosti (BDV) i učestvuju u izvozu sa 39,5%, a u uvozu nefinansijskog sektora sa 54,7%.

Javno-privatni dijalog u okviru procesa izrade nove strategije razvoja MSPP u Srbiji organizuje se u formi World Café-a. World Café je jednostavan, a opet napredan metod za organizaciju diskusije i dijaloga oko važnih pitanja u većim grupama, a odvija se u opuštenoj, dinamičnoj i neformalnoj atmosferi i omogućava aktivno uključivanje svih učesnika.

U okviru World Café-a za proces izrade strategije MSPP, predviđena su tri stola, odnosno oblasti. Svaka od oblasti sadrži niz različitih pitanja za koje se očekuje doprinos MSPP: Regulatorni i institucionalni okvir, Inovacije, digitalizacija i održivo poslovanje, Konkurentnost.

Pored predstavnika privrede očekujemo i predstavnike jedinica lokalne samouprave i srednjih škola i univerziteta, regionalne razvojne agencije, naučno-tehnoloških parkova i poslovnih inkubatora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu. Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img