subota, 1 oktobra, 2022

Romska platforma „PRIJAVI, NE ĆUTI“ predstavljena u Zaječaru /VIDEO/

Pročitaj

U  Zaječaru predstavljena romska platforma, “Prijavi, ne ćuti”, internet sajt za borbu protiv diskriminacije. Cilj projekta Udruženja Društvo Roma Zaječar je da unapredi ovaj vid alata u efikasnoj borbi protiv diskriminacije na osnovu etničkog porekla i nacionalne pripadnosti, da taj problem bude vidljiviji , kako bi bilo efikasnije i pružanje pomoći romskoj populaciji.

Prema istraživanjima Nacionalnog demokratskog instituta, Romi su najdiskriminisaniji i najugroženiji u Srbiji, a platforma “Prijavi, ne ćuti” će služiti, između ostalog, i tome da svaki slučaj bude evidentiran.

Prvi razlog diskriminacije jeste socijalno-ekonomski status Roma

Zaječar je učinio puno da taj problem bude što manje izražen, i diskriminacije gotovo da i nema, osim sporadičnih slučajeva. Zbog toga je i formiran i moblini tim, koji se bavi ovim pitanjima, a tome će dodatno doprineti i romska platforma koju je uradilo Društvo Roma Zaječar.

Domaćin skupa bilo je Udruženje Društvo Roma Zaječar, a goste je pozdravio predsednik udruženja, Miljan Rašić.

Posebna pažnja u narednom periodu biće posvećena povezivanju diskriminisanih pojedinaca sa lokalnim i državnim institucijama koje pomažu u ostvarivanju Ijudskih prava, što je i jedan od ciljeva „Romske platforme“. Saša ivanović, član Gradskog veća grada Zaječara istakao je odličnu saradnju gradske uprave sa udruženjem Društvo Roma Zaječar.

Saradnja sa lokalnom samoupravom je važna karika u borbi protiv diskriminacije, ali i sa medijima, i drugim nevladinim organizacijama i institucijama, a broj okupljenih predstavnika iz svih sfera društva dokazao je da ta saradnja postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu. Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POVEZANE VESTI:

Svetski dan Roma biće obeležen akcijom na gradskom trgu u Zaječaru

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

SRPSKO SELO, EVROPSKO SELO: Poljoprivreda i stočarstvo kao razvojna šansa /VIDEO REPORTAŽA/

U drugoj priči iz serijala "Srpsko selo, evropsko selo" govorimo o poljoprivredi i stočarstvu ka razvojnoj šansi da život...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img