četvrtak, 6 oktobra, 2022

Reporteri bez granica traže od policije da zaštiti novinare Danasa

Pročitaj

Reporteri bez granica reagovali su povodom „lavine pretnji smrću” upućenih redakciji lista Danas nakon objave na društvenim mrežama „na pravoslavni Veliki petak, a koja je doživljena kao kritika religije”.

„Policija mora brzo da uhvati autore najopasnijih poruka i da se pobrine da novinari budu zaštićeni”, naveli su iz ove međunarodne organizacije koja se bavi ljudskim pravima i slobodom izražavanja, a čije je sedište u Parizu.

 

Pokrenut postupak u tužilaštvu

U Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal danas je saslušan predstavnik Danasa.

Ovom listu je u tužilaštvu rečeno da je postupak u toku i da se već radi na identifikaciji lica osumnjičenih za krivično delo ugrožavanja sigurnosti na društvenim mrežama, za koje je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

Paković: Dobro je što je citat sada objavljen

Sporni citat „Istina, ne Bog” originalan je i preuzet iz knjige Mahatme Gandija, objasnio je Zlatko Paković, kolumnista Danasa i autor rubrike „Budi danas pametan”, u kojoj se objavljuju citati istorijskih ličnosti. On je dodao da je citat „poziv na promišljanje”.

Na pitanje Danasa zašto je odabrao baš taj citat za veliki hrišćanski praznik, Paković je kazao da se „u određenom trenutku objavljuju određene stvari” i „naravno da je dobro što je sada objavljen”.

Namera Danasa nije bila da nekoga isprovocira, a ovaj slučaj je „zloupotrebljen za obračun sa Danasom, koji se tradicionalno u nekim ekstremističkim krugovima smatra izdajničkim listom”, naveo je glavni i odgovorni urednik ovog lista Dragoljub Draža Petrović.

IZVOR: CENZOLOVKA

POVEZANE VESTI:

Otkrivena osoba koja je pretila smrću dopisniku lista DANAS iz Zaječara zbog teksta o Ukrajincu koji je izbegao u Zaječar – Zaječarski Dnevnik (zajecarski-dnevnik.com)

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Manifestacija Timočko kolo 8. oktobra u Salašu

U Salašu kod Zaječara u subotu 8. oktobra, prvi put će biti odrganizovana manifestacija narodnog stvaralaštva "Timočko kolo", na...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img