sreda, 29 novembra, 2023

Izložba „Put u snove Milene Pavlović Barili“ otvorena do 14. juna u zaječarskom muzeju

Pročitaj

Evropska noć muzeja u Zaječaru je obeležana nesvakidašnjim događajem iz oblasti kulture – izložbom „Put u snove Milene Pavlović Barili“, koju je zaječarski muzej organizovao u saradnji sa Fondacijom Milenin Dom i Galerijom Milene Pavlović Barili u Požarevcu. Izložba je za posetioce otvorena do 14. juna.

Autor izložbe je Violeta Tomić, viši kustos istoričar umetnosti, koja je na otvaranju istakla da je Milena bila jedna od najistaknutijih umetnica 20. veka.

Na Milenino stvaralaštvo uticale su neobočne sudbine njenih roditelja. Naime, majka Danica iz ugledne porodice Karađorđevića, nastojala je da u Milenino odrastanje udahne deo svetske kulture kojoj je pripadala, a takođe i otac Bruno Barili, takođe iz poznate porodice, koji je bio književnik i muzičar i čije su se obrade izvodile u milanskoj Skali, istakla je autorka izložbe na otvaranju.

Direktor Narodnog muzeja Zaječar, Vujadin Milošević zahvalio je autorki na mogućnosti da ljubitelji kulture u Zaječaru uživaju u lepoti dela i raskošnog dela Velike umetnici i dodao da je ovo možda jedna od najvećih izložbi ikada u Zaječaru.

Milena Pavlović Barili (Požarevac, 1909 – Njujork, 1945) je bila slikarka, ilustrator i pesnikinja i jedna od naših najznačajnijih umetnica prve polovine 20. veka.

Na izložbi su predstavljena njena likovna dela (slike, crteži i ilustracije) kao i lični predmeti ove umetnice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img