četvrtak, februar 29, 2024

PSD „Ljuba Nešić“ u nedelju organizuje uspon na Vetren

Pročitaj

Planinarsko – smučarsko društvo “Ljuba Nešić“ Zaječar u nedelju, 29. maja, organizuje desetu Regionalnu akciju „Uspon na Vetren“.

Nakon regionalnih akcija na Vrškoj čuki, PSD “Ljuba Nešić“ svojim prijateljima planinarima organizuje uspon na još jedan vrh Stare planine – Vetren (703 metara nadmorske visine), koji se nalazi između sela Selačka i Mali Izvor, kraj magistralnog puta Zaječar – Knjaževac. Lokalni naziv vrha Vetren je Kitka (zbog jorgovana na samom vrhu) i staza je polukružna, napominju organizatori.

Staza je laka do srednje teška, polukružna, dužine oko 11 kilometara, sa relativnom visinom od oko 330 metara.

Otvaranje akcije i polazak na stazu je nadomak manastira Suvodol, tačnije na parkingu „ispod“ manastira.

„Zbog epidemioloških mera, ove godine otvaranje akcije ne može biti u samoj porti manastira, kao što je bilo prethodnih godina“, kažu planinari i podsećaju:

„Manastir se ubraja u najstarije zadužbine Srbije. Sazidan je na jednom zaravnjaku, koji je usečen u severni blok planine. Neobično je zašto se zove Suvodol, kada je ovo jedno od mesta najbogatijih vodom u ovom kraju. U samoj porti manastira je izvor čijom se vodom snadbeva selo Selačka. Tu postoji i lepa česma, zidana od sige. Odatle voda čini vodopad ispod manastirskih zidina, čije su kaskade obrasle bujnom mahovinom i vegetacijom. Najbolji pogled na vodopad je sa asfaltnog puta koji vodi ka manastiru. Manastir se nalazi na 5 kilometara od magistralnog puta Zaječar – Knjaževac, u šumovitom predelu sela Selačka i posvećen je prazniku rođenja Presvete Bogorodice“.

Do vrha se dolazi preko grebena, šumskim putem i planinarskom stazom. Ono što se ne vidi sa strane kojom se dolazi, kažu organizatori, je inverzivna litica koja krasi taj deo planine i koja je prirodno stanište i gnezdište orlova.

„Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrandbenih utvrđenja (iz rimskog doba i perioda iz 1. svetskog rata). Nažalost, nalaze se i jame koje su napravili “tragači za blagom“, od kojih je jedna duboka preko 20 metara. Kretanje pored litice i jame zahteva dodatni oprez“ – kažu u PSD „Ljuba Nešić“.

Kraj staze je u selu Mali Izvor.

Okolina Zaječara obiluje raznovrsnim prirodnim lepotama i zanimljivostima i tako planinarima i ljubiteljima prirode pruža ono što uvek prija – vrhove sa kojih “puca pogled“, reke, rečice, jezera, potoke, šume, pećine, kanjone, manastire, stare kuće…

Plan akcije:

 • Do 08.45 – okupljanje učesnika i obilazak manastira Suvodol.
 • Do 09.10 – prijava učesnika (popuniti obrazac za regionalne akcije) i preuzimanje učesničkih knjižica.
 • U 09.15 – otvaranje akcije i polazak na stazu-uspon na Vetren (703 mnv), grebenom oko dva sata hoda, sa relativnom visinom od oko 330 metara.
 • Pauze po potrebi. Boravak na vrhu oko jedan sat.
 • Silazak planinarskom stazom, kroz bukovu šumu i zemljanim putem do sela Mali Izvor oko 14.30.
 • Ručak – Mali Izvor (Dom kulture, uz sam magistralni put Zaječar – Knjaževac) od 14.30 do 16.00.
 • Podela zahvalnica i zatvaranje akcije u 16.00 sati.

  PSD “Ljuba Nešić“ obezbeđuje učesničke knjižice, zahvalnice, pečat vrha, besplatan ručak (pasulj), prevoz vozača automobila od sela Mali Izvor do manastira Suvodol i, naravno, u svom maniru – još po neko iznenađenje.

  Prevoz autobusom iz Zaječara je obezbeđen po ceni od 400 dinara, dok je prevoz za decu besplatan. Polazak iz Zaječara je u 07.30 ispred prodavnice “Matijević“.

  Prijave za prevoz su moguće još danas, dok je za akciju potrebno prijaviti se do 26. maja.

Ova akcija ima i humanitarni karakter

„Našoj maloj sugrađanki Lenki potrebna su finansijska sredstva za lečenje u Turskoj. Dragi planinari, molimo vas da svojim novčanim doprinosom na akciji pomognemo ovom malom, divnom biću, jer zaista – naše malo njoj će značiti mnogo“ – poručuju organizatori.

Kontak telefoni :

063/7598550 – Milan                                                                                            060/3791213 – Nina 
064/1632532 – Marina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img