subota, 24 septembra, 2022

Prvi ciklus uzorkovanja i analize površinskih voda u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj krajini“ /VIDEO/

Pročitaj

Jedan od osnovnih ciljeva projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“, koji finansira Evropska unija, a realizuje Udruženje „Za česme“ sa partnerskim
organizacijama, je utvrđivanje postojećeg stanja životne sredine i praćenje uticaja daljeg rudarenja na kvalitet životne sredine.

U tom cilju obavljeno je prvo od četiri ciklusa merenja kvaliteta površinskih voda, sedimenata i ihtio faune (riba) iz nekoliko vodotokova oko Bora i Zaječara (Brestovačka reka, Borska reka, Crni Timok, Veliki Timok).

Prema rečima Bobana Pogarčića, uzorkovanje i rezultate analiza dostaviće Udruženju „Za česme“ referentna laboratorija „Anahem“ iz Beograda, koja ima dugogodišnje iskustvo, između ostalog, u ispitivanju zagađenja vode i zemljišta. Uzorci se uzimaju sa 10 lokacija.

 

Prema rečima Pogarčića, osim standardnih analiza koje se inače rade, a podrazumevaju fizičko-hemijske i bakteriološke parametre voda, sada se rade i analize na teške metale i živu, kako bi se utvrdio uticaj novog rudnika na status površinskih voda, ihtiofaune i sedimenata.

„U toku trajanja projekta je predviđeno da imamo ukupno četiri ciklusa, dakle kad je nizak vodostaj i kada je visok, tako da će i tokom 2023. biti obavljena još dva ciklusa uzorkovanja i analiza svih ovih parametara.“

Prema našim saznanjima, dodaje Boban Pogarčić, do sada nisu rađene ovakve analize, pogotovu ne radi informisanja građana, što je naš cilj da građani mogu saznati da li ih ima i koliko je zagađenje reka u njihovom okruženju.

„Grad Zaječar je do sada merio neka mesta koja su letnja kupališta (Vanjin jaz, Popova plaža, Rgotsko jezero) i to prema pravilniku o kvalitetu voda, odnosno fizičko-hemijske i bakteriološke parametre kvaliteta. Ovo će biti nešto šire analize, a inače u toku je izrada plana i programa merenja statusa površinskih voda, tako da će se neka mesta uzorkovanja iz našeg projekta poklopiti sa gradskim, pa ćemo imati neke uporedive rezultate što se tiče tog kvaliteta.”

Svi rezultati merenja biće objavljeni na sajtu ekoloskiodgovor.rs gde postoji odeljak baza podataka, sa godinom, mernim mestom i analizom bilo da je to voda ili kvalitet vazduha.
Do kraja ove godine, kada bude viši vodostaj, biće obavljen još jedan ovogodišnji ciklus uzorkovanja i analize.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu. Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Centar TRK organizuje „Potragu za Grozonom“ za Lenkino lečenje

Centar za trudnice, roditelje i klince organizuje sutra, 25. septembra, radionicu za decu na zaječarskoj Kraljevici. "Potraga za Grozonom"...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img