sreda, 29 novembra, 2023

Prošle godine u Zaječarskom i Borskom okrugu od raka dojke obolelo 429 žena

Pročitaj

Nacionalni dan protiv raka dojke obeležen je u Zaječaru dvema akcijama. Udruženje “Žena uz ženu” u saradnji sa kompanijom Dunav osiguranje organizovalo je besplatne ultrazvučne preglede za devojke i žene od 20 do 45 godina, a Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Timok Zaječar je delio propagandni materijal o prevenciji raka dojke i razgovarao sa građanima na ovu temu.

         

 „2021. u Zaječarskom okrugu od raka dojke obolelo 208, a u borskom 221 žena“

Karavan Udruženja “Žena uz ženu” u saradnji sa kompanijom Dunav osiguranje “BUDI HRABRA – pregledaj se” stigao je u Zaječar. Ultrazvučni pregled u vozilu na zaječarskom skveru mogle su obaviti devojke i žene od 20 do 45 godina, a pregled je, prema rečima Ane Dornik – predsednica udruženja „Žena uz ženu“ obavilo oko 40 žena.

Do sada je ovo udruženje uradilo preko 700 pregleda, a kako kažu, spasili su bar 4 života, ženama kojima je otkriven maligni tumor na pregledu. Ivana Ćebić, gradski većnik za zdravlje i javno zdravlje kaže da grad Zaječar podržava ovakve i slične akcije, pa je podržao i karavan udruženja „Žena uz ženu.

Zaječarke, a danas ih je bilo oko 40, koje su iskoristile prliku da se pregledaju, podržavaju ovakve akcije.

Paralelno sa ovom akcijom, održana je i akcija Odseka za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Timok Zaječar u kojoj je deljen propagandni materijal o prevenciji raka dojke. Dr Ivana Smiljković – specijalista socijalne medicine ZZJZ Timok Zaječar, još jednom je apelovala na žene da se redovno kontrolišu i iznela zabrinjavajuće podatke o broju obolelih žena od raka dojke u 2021. godini.

Od raka dojke u Srbiji godišnje oboli oko 4.600 žena, a 1.600 umre

Samo u prošloj godini na teritoriji Borskog okruga od raka dojke obolela je 221 osoba, dok je na teritoriji Zaječarskog okruga obolelo 208 žena.

Broj obolelih žena od raka dojke po gradovima                                                      (podaci opšte medicine i Dispanzera za žene):

  • Zaječar      91
  • Boljevac     52
  • Knjaževac  65
  • Bor           102
  • Kladovo      92
  • Majdanpek    7
  • Negotin       20
- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img