četvrtak, februar 29, 2024

Promocija zbirke rudarske poezije Miroslava Piljušića u zaječarskoj biblioteci

Pročitaj

U Čitalištu biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru danasvće biti održana promocija petojezične ilustrovane zbirke rudarske poezije „Stihovi Timočkih horizonata“, priređivača Miroslava Mihe Piljušića. Početak je u 18:00 sati.

Pesme posvećene rudarima prevedene su sa srpskog na jezike kojim govore rudari u Timočkoj krajini i predstavljaju jedinstveni spomenik kulture, dokaz tolerantnosti i multijezičnosti ove sredine. Kako naglašavaju u zaječarskoj biblioteci, ovo je prva zbirka isključivo rudarske poezije.

Petojezična ilustrovana zbirka poezije sa rudarskom tematikom, jedinstvena u Evropi, sadrži 40 pesama, 17 autora. Zbirka je na srpskom, slovenačkom, engleskom, vlaškom i romskom jeziku. Prevod pesama na vlaški jezik radila je Svetomirka Žonjić, lektor i prevodilac, a na romski Kadrija Šainović, romolog.

Zbirka je ilustrovana fotografijama rudarskih tema majstora fotografije Raše Milojevića.

„U svetu poezije i poetskog prevodilaštva, Srbija je odavno poznata, a na naše zadovoljstvo i Timočka krajina, koja je iznedrila poznate pesnike i prevodioce. Međutim, iako je Timočka krajina poznata po rudnicima i pesnicima, do sada nije bilo zbirke koja bi se isključivo bavila rudarskim temama, a pogotovo ne na više jezika, pa je došao čas da se u svetu poezije pojavi jedna zbirka rudarske poezije na jezicima koji se i danas govore među rudarima Timočke krajine“ – rekao je Miroslav Miha Piljušić.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img