sreda, 6 decembra, 2023

Promocija Monografije stripa “Rajački ninđa” /VIDEO/

Pročitaj

Promovisano još jedno izdanje Ustanove NPTK-CK „ Zoran Radmilović”

U foajeu zaječarskog pozorišta danas je održana promocija monografije stripa „Rajački ninđa“ o jednom od najznačajnijih autora stripa  ne samo u Srbiji već i na prostoru bivše Jugoslavije, Draganu Stokiću Rajačkom.

Ovaj umetnik se stripom profesionalno bavi od 1973. godine, kada je angažovan na strip projektu “Ninđa” Dečjih novina iz Gornjeg Milanovca. Od tada do danas radio je na velikom broju strip projekata kako na prostoru bivše Jugolslavije, tako i u Nemačkoj. Osnivač je Škole stripa u Zaječaru i dobitnik brojnih priznanja za doprinos stripu.

Brojne ljubitelje stripa koji su ispunili foaje zaječarskog pozorišta pozdravio je direktor ove ustanove Vladimir Đuričić.

Monografiju je priredio jedan od najboljih  autora i teoretičara stripa u Srbiji,  Marko Stojanović, koji je o stvaralaštvu Rajačkog  imao samo reči hvale.

 „Čitaoci strip albuma „Valando“ koji Rajački potpisuje kao kompletan autor bi vam rekli da je u pitanju nešto što se na ovim prostorima ne viđa često- kompletan autor, pa još visokog kvaliteta“ –  istakao je Stojanović,  ocenjujući pritom da Dragan objedinjuje odličnog crtača sa odličnim scenaristom, što je veoma retka pojava.

Svima koji su radili na monografiji o njegovom radu, obratio se i Dragan Stokić Rajački i zahvalio na ogromnom trudu koji je bio potreban da ovo delo ugleda svetlost dana.

O monografiji je govorio i urednik izdanja Miloš Petković, koji je bio neka vrsta moderatora.

Izdavač monografije stripa „Rajački ninđa“ je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a suizdavač je Udruženje ljubitelja stripa i pisane reči „Nikola Mitrović Kokan“ iz Leskovca.

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img