utorak, 5 decembra, 2023

Priređeno veče posvećeno Nenadu Ciganoviću i otvorena izložba u Pozorišnom muzeju

Pročitaj

U prepunom Pozorišnom muzeju u Zaječaru sinoć je obeleženo 88 godina od rođenja i 20 godina od smrti istaknutog glumca zaječarskog pozorišta Nenada Ciganovića, koji se rodio i umro 18. maja.


Pozdravljajući porodicu, prijatelje i poštovaoce Nenada Ciganovića, Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra je naglasio kako je cilj Pozorišnog muzeja da sačuva uspomenu na bogatu pozorišnu tradiciju Zaječara i da je jedan od glumaca kojima se ponosimo Nenad Ciganović, koji je pored bogatog pozorišnog života imao i ozbiljnu karijeru u filmskoj i televizijskj produkciji.

Đuričić je upoznao prisutne sa idejom da letnja scena u dvorištu Pozorišnog muzeja, koja se uveliko radi, ponese ime Nenada Ciganovića.


O liku popularnog glumca govorili su njegov prijatelj, kulturni poslenik Bora Dimitrijević i ćerke Biljana i Jelena, prikazani su inserti iz pozorišnih predstava, filmova i tv serija u kojima je glumio i otvarena izložba „Nenad Ciganović – zaječarska duša u 99 pozorišnih likova“, autorke Marije Simonović, istoričarke umetnosti, koja je bila i moderator programa posvećenog Ciganoviću.


Nenad Ciganović je na scenu zaječarskog teatra stao kao dvanaestogodišnjak u predstavi „Kralj Betajnove“ i do kraja karijere ovaj talentovani glumac ostao je veran pozorištu u Zaječaru.

Tokom karijere duge pola veka, pojavio se u 99 predstava. Igrao je u čak 17 filmova od kojih su najpoznatiji: „Kraljevski voz“, „Timočka buna“, „Jaguarov skok, „Osvajanje slobode“, „Hajde da se volimo“, „Tesna koža 3″…

Njegov glumački opus obuhvata i uloge u serijama: „Majstori“, „Povratak otpisanih“, „Vruć vetar“, „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“ i drugim.

Nenad Ciganović je mnogo voleo Zaječar i njegov duh nosio sa sobom širom sveta. Govorio je:

“Zahvaljujući pozorištu, filmu i televiziji mnogo sam putovao… Proputovao, što kamionima, vozovima, autobusima 96.720 kilometara, snimao 20 dana u Americi… fajdu nisam imao. Svuda sam odnosio po neki kamen sa „Popove plaže“, sitna, duhovita zaječarska zezanja, lasovačku rakiju i zaječarsku dušu”.


Pored ovog , predivna izložba „Nenad Ciganović – zaječarska duša u 99 pozorišnih likova“ obuhvata i brojne druge citate i fotografije istaknutog glumca.

Posetioci je mogu razgledati u Pozorišnom muzeju do kraja maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img