četvrtak, 21 septembra, 2023

Priređena izložba radova Miće Popovića

Pročitaj

U okviru obeležavanja 2. februara – Dana pozorišta, danas je u Galeriji pozorišta Centra za kulturu u Zaječaru, priređena izložba radova jednog od najznačajnijih srpskih slikara druge polovine XX veka, Miće Popovića, iz fonda Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović.

Na samom početku prisutnima se obratio Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, koji je istakao značaj saradnje sa Centrom za kulturu Loznice, koja traje već godinama unazad i koja je potpisivanjem Protokola o saradnji samo ojačana, potvrđena i obavezujuća da traje i ubuduće.


Direktorka Centra za kulturu Loznice, Snežana Mišković Simić, zahvalila je na dosadašnjoj saradnji, čestitala direktoru i zaposlenima u Ustanovi „Zoran Radmilović „, kao i gradu Zaječaru na osnivanju pozorišnog Muzeja kome doprinosi jubilej 77. godina postojanja profesionalnog teatra na Istoku Srbije.

„Loznički Centar za kulturu ove godine obeležava 90. godina „Vukovog sabora“, koji je najstarija i najznačajnija kulturna manifestacija u Srbiji jer su Loznica i Tršić kolevka srpskog jezika i pisma, a očuvanje jezika i pisma je očuvanje identiteta jednog naroda. S tim u vezi posebno zadovoljstvo i čast za njih kao ustanovu i predstavnike Loznice, jeste što je danas nakon stote godine od rođenja Miće Popovića, deo njegove stalne postavke prvi put predstavljem u našem gradu“, istakla je Snežana Nešković Simić.


Marina Cvetanović, kustos u Centru za kulturu “Vuk Karadžić” u Loznici je naglasila da je 1989.godine, kada je Mića Popović proglašen počasnim građaninom Loznice, grad dobio na poklon jednu od najznačajnijih zbirki slika, grafika i crteža bračnog para Popović.

“Ponosni smo što smo danas ovde u Zaječaru da predstavimo opus Miće Popovića, čija je okosnica čovek. On je uvek slikao, crtao i radio ljude sa onim likovnim posmatranjem čoveka kao pejzaža ali je dolazio i do unutrašnjeg sveta kod nas, što se da primetiti na izloženim radovima”, rekla je Marina Cvetanović.


Program obeležavanja Dana pozorišta završava se večeras u 20 sati, kada će u foajeu Pozorišta biće predstavljena knjiga „Ginko logoreja“ glumice zaječarskog teatra Ane Bretšnajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor. Takođe i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Cirkus „Medžik kondor“ sutra u Zaječaru

U sali Centra za kulturu u Kotlujevcu, sutra, 21. septembra, gostuje cirkus „Medžik kondor“ sa mini cirkuskim predstavama u...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img