utorak, 5 decembra, 2023

Premijere predstave „Nisam prijavila“ 6. 7. i 8. maja u Severnoj Mitrovici, Prizrenu i Tirani /VIDEO/

Pročitaj
“Dečiji centar Zaječar” završio je rad na predstavi “Nisam prijavila”, u kojoj igraju devojke iz Zaječara, Prizrena i Tirane. Predstava #NisamPrijavila govori o nasilju nad devojčicama, devojkama i ženama na Balkanu.
Devojke iz Zaječara, Prizrena i Tirane u maju će govoriti u ime onih koje to ne smeju.
06.maj – Severna Mitrovica
07.maj – Prizren
08.maj – Tirana

Predstava o nasilju podrška je istoimenoj kampanji i govori o zajedničkoj patrijarhalnoj matrici na tlu Balkana (a i šire). Ono što povezuje devojke i žene na Balkanu jeste “kultura ćutanja”. Nakon pretrpljenog nasilja, preovlada strah od osude, podsmeha, odbacivanja. Stoga je kampanja #nisam prijavila, izuzetno važna jer je nastala od samih žena koje su odlučile da javno progovore o nasilju koje trpe.

Za samo dva dana, više od 17.000 objava na društvenoj mreži Tviter napisale su devojke i žene iz Srbije i regiona, koje su pretrpele neki vid nasilja i silovanje.

Pisale su o razlozima i strahovima zbog kojih nisu prijavile nasilnike istog trenutka. Kao nasilnici su pomenuti drugari iz škole, komšije, rođaci, prijatelji roditelja, a kao razlozi za neprijavljivanje se najčešće pominju strah, nerazumevanje, neverovanje, izostanak podrške, osuda okoline… Skoro svako ima neku rođaku ili prijateljicu koja je bila žrtva nasilja ili pokušaja nasilja, ili zna nekoga ko je doživeo nasilje.

Scenario je inspirisan pričama devojaka/žena koje su na društvenim mrežama iznele svoja iskustva. Cilj je podsticanje solidarnosti među ženama/devojkama u sredinama gde ona, zbog različitih stereotipa, potpuno izostaje. Važno je poslati poruku drugim žrtvama da nisu same i da nisu krive za ono što im se događa, a to je upravo ono što ovakve kampanje, između ostalog, postižu.

“Dečiji centar” predstavu je realizovao u saradnji sa KUD-om “Šarski behar” iz Prizrena, sa kojim već pet godina sarađuje kroz razmene predstava na njihovom Multietničkom festivalu i našem Međunarodnom inkluzivnom festivalu Art zona za sve.

Ideju i ciljeve kroz projekat podržala je Rekonstrukcija Ženski fond.

POVEZANE VESTI:

U Prizrenu Počele probe na predstavi „Nisam prijavila“

Dečiji centar Zaječar priprema predstavu „Nisam prijavila“

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img