sreda, 6 decembra, 2023

Predstava zaječarskog teatra „Čehovljeva soba“ otvara ovogodišnji Festival „Joakim Vujić!

Pročitaj

U zaječarskom pozorištu danas je održana sednica Predsedništva zajednice profesionalnih pozorišta Srbije na kojoj je usvojen izveštaj selektora 59. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, i određen stručni žiri i saradnici ovog festivala, koji će u Zaječaru biti održan od 8. do 15. maja.

Na ovom prestižnom festivalu učestvovaće sedam predstava:
  • „Čehovljeva soba“, sezona prva (devet malih priča), prema pričama Antona Pavloviča Čehova, režija Nikola Zavišić, Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” Zaječar, koja će otvoriti festival
  • „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića, režija Nebojša Bradić, Kruševačko pozorište
  • „San o zavičaju Ivana Velisavljevića“, režija Milan Nešković, Narodno pozorište Niš
  • „Ona koja raspušta vojske“, prema Aristofanovoj Lizistrati, tekst i režija Boban Skerlić, Narodno pozorište Priština
  • „Mesec (dana) na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, režija Milan Nešković, Narodno pozorište Užice
  • „4 ZIDA ili tragikomedija o karantinu Bojana Tasića“, Aleksandre Jovanović i Nine Plavanjac, režija Stevan Bodroža, Pozorište “Bora Stanković” Vranje
  • „Terapija“, po motivima teksta Kristofera Djuranga, režija Olivera Đorđević, Regionalno pozorište Novi Pazar

U čast nagrađenih biće odigrana predstava „Uobraženi bolesnik“ Molijera, režija Đorđe Nešović, Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac.
U obrazloženuje selektora Gorana Ibrajtera se ističe da je nakon odgledanih 28 predstava 15 pozorišta, članova Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, prva konstatacija da je produkcija svedena gotovo na minimum.
„No, i tako smanjena produkcija donela je žanrovsku, tematsku i poetičku raznorodnost. Takođe, vremenski raspon insceniranih tekstualnih predložaka kreće se od antike, preko klasika, poput Molijera ili Čehova, do savremenih autora. Raznovrsnost je prisutna i u rediteljskim postupcima, pa se viđene predstave kreću u rasponu od klasičnih postavki do onih koje imaju sve odlike istinskog eksperimenta. Slično je i na planu likovne opreme predstava – od predstava koje odlikuju raskošni kostimi i scenografija, naravno u skladu sa aktuelnim teatarskim mogućnostima, preko onih u kojima je naglašena semantička funkcija likovnih elemenata, do krajnje minimalističkih rešenja. Još nešto treba naglasiti, a to je znatno i značajno prisustvo muzičkih elemenata u dobrom delu predstava, pri čemu ona nije korišćena kao dodatak, ukras ili prateći segment, već kao važan njihov deo.“ – istakao je selektor festivala.
Na sednici, kojom je predsedavao Spasoje Ž. Milovanović, predsednik Zajednice, izabran je i žiri 59. festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u čijem sastavu će biti: Miloš Latinović, Mladen Knežević i Milica Bajić Đurov. Moderator okruglog stola biće Tanja Nježić, kritičari festivala: Jelena Popović i Igor Burić, a urednik biltena Biljana Glišić.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.
- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img