sreda, 29 novembra, 2023

Šest predstava na ovogodišnjem pozorišnom festivalu za decu „ZajeČAR“

Pročitaj

U zaječarskom pozorištu danas je održana pres konferencija povodom 12. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ , koji će biti održan od 9. do 13. maja. Biće odigrane najbolje predstave za decu iz ovogodišnje produkcije profesionalnih pozorišta Srbije.

Prema rečima Miloša Đuričića, direktora festivala i umetničkog rukovodioca zaječarskog pozorišta, prvog dana festivala biće odigrana predstava beogradskog pozorišta „Boško Buha“ „Čardak ni na nebu ni na zemlji“.

Interesantno je da ovo pozorište do sada ni jednom  nije učestvovalo na našem festivalu i radujemo se što smo uspeli da ih dovedemo ove godine jer  je „Boško Buha“ sinonim za pozorište za decu u Srbiji. Festival će otvoriti Igor Bojović, naš dramski pisac i glumac, direktor pozorišta „Boško Buha“, jedan  od najplodonosnijih dramskih pisaca za decu u Srbiji. Dugo godina je bio direktor beogradskog pozorišta Pinokio.

Narednih dana Festivala, ništa manje kvalitetne predstave. U utorak „Zvonar bogorodičine crkve „ Narodnog pozorišta Priština, a u sredu je predviđen dupli program. Od 14 sati, u okviru pratećeg programa festivala, u Centru za kulturu u Kotlujevcu biće odigrana predstava „Miš maus kuća haus iliti Mačak u čizmama“ Centra za kulturu iz Požarevca, a u 19 sati „Dvanaesto more“ Pozorišta lutaka Niš. U četvrtak je na programu „Kapetan Džon Piplfoks“ Kruševačkog pozorišta, a u petak će biti izvedena premijera predstave zaječarskog pozorišta „Alisa na putu za OZ“ po tekstu i u režiji Olivere Viktorović Đurašković.

„Za razliku od ranijih godina kada su predstave za decu počinjale u 18 sati, sada počinju u 19 sati, zbog radnog vremena roditelja. Nadamo se da će sala pozorišta konačno biti puna, s obzirom na to da je tokom trajanja pandemije svako drugo sedište bilo prazno“ – istakao je Đuričić.

Tokom maja planira se gostovanje zaječarske predstave “Lepotica Linejna“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, „Narodnog poslanika“ u Negotinu,  a u zaječarskom teatru biće odigrana predstava „Bliži nebu“.

Biće održan i Festival mladih pesnika „Dani poezije 2022“, a već u subotu 7.maja ova ustanova organizuje „Đurđevdanski sabor“ u Gamzigradu, dok će 22. maja biti održana manifestacija „Halovo u pesmi i igri“.

Ove godine biće organizovano 30-tak tradicionalnih manifestacija u selima, od kojih 7 novih: u Klenovcu,  Brusniku, Salašu, Selačkoj, Malom Izvoru, Lubnici i Lasovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img