utorak, 31 januara, 2023

GIZ i Republički zavoda za zaštitu spomenika kulture potpisali memorandum o očuvanju Rajačkih, Rogljevačkih i Smedovačkih pivnica

Pročitaj

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Republički zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd potpisali su Memorandum o razumevanju, čiji je cilj je da se uspostavi saradnja u očuvanju autentičnog izgleda i namene negotinskih vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca, poznatim po svojim pivnicama – kamenim vinskim podrumima.

Evropska unija je opredelila 500.000 evra bespovratnih sredstava za meštane sela, u svrhu očuvanja tradicionalne arhitekture i namene istorijskih objekata, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji sprovodi GIZ.

Kako se navodi u saopštenju, iz tog razloga, saradnja i stručna podrška Republičkog zavoda je neophodna kako bi se ispoštovali svi standardi zaštite. Između ostalog, Rajačke i Rogljevačke pivnice se nalaze na preliminarnoj UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine, stoga će ova EU sredstva, udružena za znanjem Republičkog zavoda, pomoći vinarskim selima na putu da se nađu na svetskoj mapi kulturne baštine.

Osim samog očuvanja autentičnosti sela i pivnica, poboljšaće se i jedinstveni turistički proizvod koji Rajac, Rogljevo i Smedovac nude, a to je ruralni i vinski turizam u ambijentu 19-og veka, uz veliku mogućnost aktivnosti u prirodi i obilasku ostalih turističkih i kulturnih atrakcija Negotinske Krajine.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“  podržava razvoj turizma i promociju kulturnog nasleđe u Istočnoj Srbija, a finansiraju ga Evropska unija i Nemačka Vlada, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, sprovodi GIZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

POVEZANE VESTI:

500.000 evra za obnovu Rajačkih, Rogljevačkih i Smedovskih pivnica

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Premijera predstave „Ženidba“ u zaječarskom pozorištu

U okviru obeležavanja Dana pozorišta, na sceni zaječarskog teatra, u četvrtak, 2. februara, biće izvedena premijera predstave „Ženidba“, po...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img