utorak, 31 januara, 2023

U Velikom Izvoru Potekla voda studena po 14 put /VIDEO i FOTO/

Pročitaj

U Velikom Izvoru sinoć je održana 14. Međuokružna smotra seoskih folklornih ansambala u koreografisanom folkloru „Potekla voda studena“. Sa ove manifestacije, selektovani su folklorni ansambli  za republičku smotru u Kličevcu kod Požarevca.

Učestvovalo je 10 Kulturno-umetničkih društava sa oko 300 učesnika, sa područja zaječarskog i borskog okruga: iz Velikog Izvora, Rgotine, Ilina, Jabukovca, , Vražogrnca, Halova, Dubočana, Gradskova, Zvezdana i Gamzigrada.

Nakon svečanog defilea KUD-ova , smotru je otvorila gradska većnica  za poljoprivredu Vesna Stanković.

Predsednik Mesne zajednice Veliki Izvor istakao je da selo kada su ovakve manifestacije oživi ida je zadovoljan brojem učesnika i publike na ovogodišnjoj manifestaciji.

Prvi put, sa ove manifestacije, selektovani su folklorni ansambli  za republičku smotru u Kličevcu kod Požarevca, koju od 23-25 juna organizuje Centralni savez amatera u kulturi Srbije. To su “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora,“Sloga” iz Vražogrnca i “Floričika” iz Jabukovca, koje je odredio selektor Centralnog saveza amatera Zoran Katiić.

KUD “Đorđe Genčić” nije u mogućnosti da učestvuje na republičkoj smotri, jer će baš u to vreme učestvovati na Međunarodnom festivalu folklora u Solunu, u Grčkoj.

Zoran Katić je takođe doneo odluku da KUD “Graničar” iz Halova učestvuje na Saboru narodnog stvaralaštva Srbije, koji će u septembru biti održan u Gornjem Milanovcu. Smotri je prisustvovala i Svetlana Azanjac, selektor Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije za festivale folklora u Topoli i “Prođoh levač, prođoh Šumadiju”.

Organizator smotre “Potekla voda studena” je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Veliki Izvor i Centralnim savezom amatera u kulturi Srbije, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POVEZANE VESTI:

Završen Đurđevdanski sabor u Gamzigradu /VIDEO/

Najmlađi folkloristi iz Velikog Izvora i Halova plasirali se na smotru dečijeg folklora „Badnjevac“ u Kragujevcu /VIDEO/

SNIMA SE SRPSKO KOLO U ZAJEČARU /VIDEO/

Održani 21. Adamovi dani u Koprivnici /FOTO/

KUD „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora uspešno predstavio Zaječar na 34. Smotri narodnog stvaralašva dece Srbije

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Premijera predstave „Ženidba“ u zaječarskom pozorištu

U okviru obeležavanja Dana pozorišta, na sceni zaječarskog teatra, u četvrtak, 2. februara, biće izvedena premijera predstave „Ženidba“, po...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img