nedelja, 4 juna, 2023

Polisa obaveznog osiguranja automobila poskupela za 22 %

Pročitaj

Polise osiguranja od autoodgovornosti poskupele su od avgusta u proseku za oko 22 odsto, potvrdio je za portal N1 Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije (UOS), dodajući da je cena polise osiguranja poslednji put promenjena 1. jula 2014. godine.

„Polisa osiguranja je samo jedan deo ukupnih troškova za registraciju motornih vozila, ona je u nadležnosti osiguravajućih društava i jedino to poskupljuje. Dakle, ako je cena polise pre poskupljenja bila 10.000 dinara, ona će sada koštati oko 12.000, dok cena tehničkog pregleda i visina taksi koje se plaćaju prilikom registracije vozila ostaju nepromenjeni“ – naglašava Ćirić.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović navodi da je osnovni razlog poskupljenja polise osiguranja od autoodgovornosti skok cena rezervnih delova, za koji kaže da je uslovljen inflacijom na svetskom nivou.

„Tu je i rast cena usluga transporta i procene štete, a značajna stavka koja je uticala na poskupljenje su i više cene radnog časa u servisima jer su cene kod nas dostigle one koje su aktuelne u najrazvijenijim evropskim državama“ – ističe Jovanović.

Kako kaže, od poslednjeg poskupljenja polise osiguranja od autoodgovornosti u Srbiji je zabeležena inflacija u visini od 20,68 odsto.

Zoran Ćirić napominje da minimalnu cenu tarife autoodgovornosti utvrđuje Narodna banka Srbije, dok osiguravajuća društva samostalno donose odluku o tome koliko će koštati polisa osiguranja od autoodgovornosti.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na portalu N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Potekla voda studena po 15. put u Velikom Izvoru

U Velikom Izvoru kod Zaječara, sutra će biti održana 15. Međuokružna smotra seoskih folklornih ansambala u koreografisanom folkloru „Potekla...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img