sreda, februar 21, 2024

ZZJZ „TIMOK“ narednih dana počinje distribuciju HPV vakcine Domovima zdravlja

Pročitaj

Vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV) – Gardasil 9, stigla je u Zavod za zaštitu zdravlja Timok Zaječar. Narednih dana vakcina će biti distribuirana u Domove zdravlja na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga, gde će se vršiti vakcinacija.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima i Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva od zaraznih bolesti, radi se o preporučenoj imunizaciji protiv HPV-a.

To je imunizacija koju je u obavezi da preporuči doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine (epidemiolog, pedijatar, ginekolog). Vakcina se preporučuje kod dece starije od 9 godina, pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka od strane ALIMS-a.

Vakcina Gardasil 9 je odobrena za primenu kod žena i muškaraca, uzrasta 9 godina i starijih, za prevenciju premalignih i malignih lezija cerviksa, vulve, vagine i anusa i prevenciju anogenitalnih bradavica izazvanih specifičnim tipovima HPV.

Vakcina se daje u dve doze, u razmaku od 6 (šest) meseci za uzrast 9-14 godina, a starijima u tri doze po šemi 0,2,6 meseci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img